Čuveni doktor otkriva četiri savjeta

Četiri zlatna savjeta za zdrava crijeva

Hrana dorucak Shutterstock

Čuveni doktor otkriva četiri savjeta za zdravlje vaših crijeva!

Kako poboljšati rad crijeva

Zdrava crijeva su put ka zdravom tijelu. Zdrava crijeva mogu da nam pomognu u jačanju našeg imunološkog sistema, podržavanju centralnog nervnog sistema, kontroli šećera u krvi, pa čak i regulaciji raspoloženja. Mikrobiom crijeva je pod velikim uticajem onoga što jedemo. Čuveni doktor Majkl Mozli, koji je tvorac keto dijete "Fast 800" kaže da postoji niz bakterija u našem želucu koje on naziva "prašuma našeg tijela".

Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite za zdravlje vaših crijeva. Prema rečima dr Mozlija, trebalo bi da se fokusiramo na četiri stvari.

Mediteranska ishrana

Dr Mozli je veliki zagovornik mediteranske ishrane, za koju se pokazalo da ne samo da podstiče gubitak težine, već i smanjuje rizik od hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom i dijabetes tipa 2. To je zato što mediteranska ishrana obično sadrži više vlakana, što povećava količinu korisnih bakterija u crijevima. Dijeta uključuje puno svježeg povrća, voća, pasulja, kvalitetnih proteina i zdravih masti kao što je maslinovo ulje.

Jedite više vlakana

Dr Mozli preporučuje konzumiranje 30 grama vlakana dnevno. Ovo ne samo da će vam pomoći da ostanete siti, već će stabilizovati šećer u krvi. To je zato što određene bakterije crijeva vare vlakna, što povećava mikrobiotu crijeva.

Fokusirajte se na raznolikost

Prema dr Mozliju, za zdravlje creva dobro je povrće bez skroba, zdravih masti, mesa i mahunarki u vašu ishranu. Čak i ako ne primjenjujete mediteransku ishranu, dobro je da u svoju ishranu uključite biljke, zdrave masti i izvore proteina.

Dodajte prebiotike i probiotike u ishranu

Evropski savjet za informacije o hrani je rekao da "su crijeva poput bašte" i da su "probiotici sjeme koje posadite, dok su prebiotici đubrivo koje im pomaže da rastu". Oba se mogu naći u namirnicama poput luka, bijelog luka, praziluka i špargle, ili uzimanjem dodataka kao što su naše mješavine vlakana.