
Torte su poznate po tome što su malo komplikovanije za pravljenje od drugih poslastica, ali su još poznatije po tome koliko su slasne i koliko se brzo pojedu. Ako tražite recept koji će vam oduzeti malo više vremena ali u kojem ćete dugo uživati, čoko-plazma torta je pravi izbor za vas.
Sastojci:
Za jednu koru:
5 bjelanaca 6 kašika šećera 45 g mljevene plazme 1 kašika kakaa 1 kašika brašna
Za fil na pari:
20 žumanaca 20 kašika šećera u prahu 300g čokolade za kuhanje 350g margarina
Za fil sa plazmom:
300ml šlaga 100g mlijeka u prahu 250ml mlijeka 100ml slatke pavlake 300g mljevene plazme
Priprema:
Izmiješajte sve sastojke za koru, pa ju ispecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 15-ak minuta. Na ovaj način napravite tri ili četiri kore, u zavisnosti od količine fila.
Za fil na pari, žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa dobijenu smjesu skuhajte na pari ili tihoj vatri. Pred sam kraj dodajte čokoladu za kuhanje. Prohlađenu smjesu sjedinite margarinom.
Za fil sa plazmom umutite šlag i mlijeko u prahu sa običnim mlijekom. Nakon što sve umutite, dodajte slatku pavlaku i lagano umiješajte mljevenu plazmu.
Tortu filovati prvo filom na pari, pa zatim filom sa plazmom i ukrasite po želji.