Postoji li u BiH opasnost od terorizma?

Šuplja priča i halabuka: Priča o islamskom radikalizmu je plaćena?

O 5846475 1024

Poslije niza uvreda i napada kako su SAD “neprijatelji Srba”, Dodikovi partijski drugovi obratili su se Kongresu s optužbama na račun BiH i Bošnjaka, a za svaki slučaj pisali i Evropskom parlamentu

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub Čedomir Stojanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović uputili su pismo Kongresu Sjedinjenih Država. Pismo istog sadržaja upućeno je i Evropskom parlamentu.

”BiH je već dugo utočište radikalnih islamista”, navedeno je u dijelu pisma.

KRIK OČAJNIKA

Potpisnici i potpisnica pisma su ustanovili da je činjenica da je “BiH, procentualno gledano u odnosu na sve ostale evropske zemlje, dala najveći broj građana u redove ISIL-a”.

”U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon. Dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje su dom brojnim spavačkim ćelijama Al-Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”, stoji u pismu.

Pozvali su se i na napise italijanskih medija da na Zapadnom Balkanu i u BiH djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa.

Dean Džebić, vojni komentator, naglašava da “narativ o tome da BiH predstavlja neku vrsta huba ili polazne tačke za ulazak u Evropu terorista s Bliskog istoka, ali i iz BiH, stari je narativ koji je obavještajnim modelom instaliran još od 1993. i 1994, odnosno dolaskom stranih boraca na prostor ove zemlje”.

  • To je narativ koji svim ljudima, a u ovom konkretnom pogledu političarima iz Republike Srpske, može poslužiti kao narativ koji bi pokazao jedini adut koji imaju u ovom trenutku. Ovo pismo treba i shvatiti kao, možemo slobodno reći, krik očajnika, s obzirom na to da, iz dosadašnje prakse, posljednje za šta su se hvatali političari iz RS-a kao indikator njihove slabosti, bila je ta famozna radikalizacija Bošnjaka. Kada se radi o famoznim napisima iz italijanskih medija, ljudi svakako treba da provjeravaju izvore i odakle oni dolaze. Lansirao ih je jedan italijanski tabloid i uopšte me ne bi čudilo da se radi o namještenoj, odnosno plaćenoj vijesti koja bi za interese određenih političkih grupacija na Balkanu stvorila određene uslove u medijsko-propagandnom ratu koji se vodi protiv BiH. Određeni portal ili tabloid bi lansirao bombastičnu vijest, a neki portali, nažalost dosta ozbiljniji bi je prenijeli, ističe Džebić.

Podsjeća i na nastup bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izjavila da se u BiH nalazi deset hiljada terorista i boraca ISIL-a.

Imamo jednu propagandnu, psihološku operaciju koja je nesumnjivo dobro planirana, ističe Dean Džebić

  • Terorizam kao asimetričan oblik vođenja oružanog sukoba, kao sociološki i politološki sigurnosni fenomen, nije nešto što vi možete pratiti. On je najbolji pandan požaru koji može buknuti tamo gdje najmanje očekujete, ali uz dobre mjere prevencije, on se može prevenirati, suzbijati i, u konačnici, kroz sistem obrazovanja i sistem društveno-kulturnog rada mogu se stvarati pretpostavke za deradikalizaciju postojećih elemenata, smatra Džebić i dodaje da su danas takve zajednice više nego lokalizirane, a njihov rad je pod nadzorom sigurnosnih i obavještajnih agencija i struktura u BiH.

  • To potvrđuje i nedavna posjeta šefa UN-ovog ureda za terorizam Raffija Gregoriana, koji je rekao da je opasnost od terorizma veoma niska, ističe vojni komentator Dean Džebić.

Objašnjava da je budućnost terorizma oslonjena isključivo na samotnjake i na spavače, ličnosti koje su se samoradikalizirale putem sredstava informisanja, otvorenih izvora, socijalnih mreža.

  • Savremeni tok terorizma se okreće ka pojedincima koji će se uspješno samoradikalizirati da izvrše određeno djelo bez da sebe identificiraju kroz pripadnost bilo kojoj terorističkoj organizaciji, smatra naš sagovornik.

Naglašava da u BiH do sada nije bilo terorističkih napada spavača. Smatra da izraelsko-palestinski sukob može dovesti do žestoke polarizacije stanovništva, a nadzor socijalnog i virtualnog prostora je ključan za razumijevanje pravog postotka broja spavača u BiH.

  • Prevencija je dugoročan proces u kojem moramo učiniti mnogo više za deradikalizaciju postojećih elemenata ukoliko želimo sasjeći to zlo u korijenu, poručuje Džebić.

Naglašava da, kao takve, one trenutno predstavljaju efemernu sigurnosnu prijetnju. To, naravno, ne znači da je to permanentna vrijednost i stanje grupa koje su pod kontrolom. Prema parametrima EU, ističe naš sagovornik, BiH je stvorila vrlo respektabilan sistem resocijalizacije lica koja su bila borci na stranim ratištima kroz programe resocijalizacije.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova, na X-u je prokomentarisao upućeno pismo, naglasivši da su “prije pola godine najavili prekid odnosa sa SAD-om”.

  • Nazivali ih “zlotvorima”, optuživali da su “bacali osiromašeni uranij na RS”. Danas šalju pisma kongresmenima i senatorima. Vrlo konzistentna politika SNSD-a. Ni glave ni repa, samo halabuka, napisao je ministar.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, na X-u je naglasio da su predstavnici SNSD-a u PSBiH poslali “opskurno pismo puno laži, šovinističkih fraza, malicioznih islamofobnih konstrukcija i kočijaških političkih konstatacija, pokušavajući da na najprimitivniji način ocrne BiH i opanjkaju svoje komšije i sugrađane”.

  • U pismu se pozivaju na izmišljeni i samo njima poznati “islamski radikalizam” u BiH, ali nijednom riječju ne spominju njihove višegodišnje aktivnosti na ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, rušenju državnih institucija i zabrani djelovanja Oružanih snaga BiH, SIPA, OSA, UIOBiH, kao i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, što je, prema domaćem i međunarodnom pravu, napad na ustavni poredak suverene i međunarodno priznate države BiH, napisao je Zvizdić.

Radovan Kovačević, državni delegat SNSD-a, drsko je odgovorio Konakoviću rekavši da “Dino ne razumije da je konzistentna politika upravo to da uvijek, na svakom mjestu i pred svakim, jasno zastupaš stavove onih koji su te birali i onih koje predstavljaš”.

POGOĐENA META

  • RS potpuno jasno želi dobre odnose sa svim garantima Dejtonskog sporazuma, pa i sa SAD-om, ali to logično ne znači da ćemo ikada prećutati, dozvoliti ili, na bilo koji način, poštovati to da se implementiraju koncepti koji su suprotstavljeni Dejtonskom sporazumu i važećem ustavnom poretku u BiH. Mislim da sve ove kritike i jadikovke koje ovih dana dolaze iz Sarajeva pokazuju ustvari samo jednu veoma jednostavnu istinu, a to je da su pisma srpskih parlamentaraca pogodila metu, poručio je Kovačević.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da imaju “preko 100, 110 ili 120 registrovanih paradžemata koje kontrolišu i prate kroz njih razvijanje ekstremnog vehabijskog radikalizma i povratnika sa nekih stranih ratišta”.

  • Mislim da će i NSRS raspravljati o tom pitanju, gdje će svi građani RS-a dobiti tačne informacije, rekao je Karan.

Iz SDA su poručili da je u pismu “gomila neistina koje srpski nacionalisti u posljednjih 30 godina konstantno recikliraju”.