Intervju

Željko Komšić za etto.ba: Vlada FBiH će biti formirana golom silom i združenom akcijom Schmidta i ambasadora SAD-a

Zeljko komsic

Željko Komšić član je Predsjedništva BiH u četvrtom mandatu. Osporavan kao nelegitimni predstavnik Hrvata, ponekad kontroverzan, favorit je birača koji građanski indentitet stavljaju ispred nacionalnog. Otkada se pojavio kao kandidat za člana Predsjedništva na izborima 2006. godine predstavlja atipičnu političku figuru u Bosni i Hercegovini. Koncept tri odvojene nacionalne politike koje zajedno vladaju na njemu se lomio, Komšić je gubio i dobivao podršku, zamjerala mu se izdaja principa, napuštanje saveznika i koaliranje sa jučerašnjim protivnicima. Napustio je SDP i osnovao Demokratsku frontu. Stranka nikad nije stekla popularnost njenog lidera, a SDP je njegovim odlaskom ostao bez individue koja može nositi politiku stranke.

U intervjuu za etto.ba Željko Komšić govori o secesionističkoj politici Milorada Dodika, ulozi međunarodne zajednice u BiH i ruskom uticaju, formiranju Vlade FBiH i preostatcima socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini.

Gospodine Komšiću, kako komentarišete posljedne secesionističke najave Milorada Dodika? Da li su takvi scenariji zaista realni, pogotovo kada se u obzir uzme globalna prijetnja ratom i finasijska kriza koja prati rusku invaziju na Ukrajinu?

Komšić: Svi znamo šta su njegove želje i šta je generalno cilj te politike. Već decenijama se radi na razbijanju Bosne i Hercegovine. Mi smo se od toga do sada branili sa više ili manje uspjeha. Prije deceniju niko nije vjerovao da su mogući oružani sukobi u Evropi, pa evo vidimo da su oni itekako mogući. Prema tome, ne treba se, niti se smije biti naivan. Nažalost, moguć je i takav razvoj situacije na Zapadnom Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini. Nadam se da su toga svjesni oni koji su preuzeli vlast u ime bosanskog političkog spektra.

Predsjednik RS-a je prije nekoliko dana izjavio da je pozvao Hrvate da zajedno napuste BiH. Ako je taj poziv više od manipulacije, onda je jasno da je upućen lideru HDZ-a Draganu Čoviću. Mislite li da bi Čović bio spreman napustiti pozicije koje drži u Federaciji BiH i upustiti se sa Dodikom u secesionističku avanturu?

Komšić: Možda bi Dodika trebalo konačno pustiti da pokuša da vidimo šta zaista može i koliko daleko može da ide u tome smislu, jer je više dosta tih njegovih trikova. Napokon i ovo je jedna vrsta ucjene i isključivo je vezana za pitanje državne imovine. Ako mu se ne popusti na državnoj imovini, on će kao pozvati na povlačenje iz državnih institucija. Sa druge strane, Čović nema potrebe da bilo šta rizikuje, i on se vjerovatno neće igrati s tim.

Kako vidite ulogu Narodnog fronta u RS-u, stranke koju je formirala Jelena Trivić?

Komšić: Osim vijesti o formiranju stranke nisam primjetio neke aktivnosti.

Kakvu politiku prema BiH trenutno vodi međunarodna zajednica?

Komšić: U više navrata sam govorio o tome. Očito je da je riječ o zadovoljavanju interesa tri najjača nacionalizma na Zapadnom Balkanu, srpskom, hrvatskom i albanskom. Kada pogledate kome drže stranu pojedini zvaničnici sa Zapada to je vrlo jasno. Nažalost, mi već i previše očekujemo od te međunarodne zajednice koja i ne postoji kao neki jedinstven sistem. Međunarodna zajednica su istovremeno i SAD i Kina, i EU i Japan, Turska, itd. To su zemlje koje imaju potpuno različite pristupe ovom dijelu svijeta. Tako kada govorimo o strancima trebamo svi biti konkretniji u tome na koga zapravo mislimo.

Da li je Christian Schmidt samo uskogrudni birokrata koji traži rješenja za tribalističe zajednice, ili njegova misija ima jasan zadatak koji je negdje orkestriran?.

Komšić: Schmidt je zadnji Visoki predstavnik, i čini se da je možda dobro što je to tako. On svoju ulogu privodi kraju. Posljedice odluka koju su drugi kreirali, a on navodno donosio, po Bosnu i Hercegovinu će, kratkoročno, nažalost biti veoma loše, a moguće i fatalne nakon jednog dužeg perioda.

Šta je sa ruskim uticajem, kakav međunarodni faktor predstavlja Kremlj i kakav je omjer snaga u našem regionu?

Komšić: Iskren da budem, pomalo gubim interes da uopće govorim o tome ruskom utjecaju. Proveli smo godine upozoravajući na taj ruski utjecaj, odbijali smo da se sastanemo sa ruskim ministrom vanjskih poslova zbog nepoštovanja države, da bi na kraju bio ciničo otpužen od onih koji su nama godinama ranije govorili da izmišljamo maligni ruski utjecaj, kako državu guramo ka Rusiji, dok su sa druge strane politički nagrađeni oni koji su tvrdili da ovdje postoji premalo ruskog utjecaja. Bizarno.

**Hoće li biti formirana Vlada FBiH? Može li se to napraviti bez uplitanja Visokog predstavnika?

Komšić: Hoće i to “golom političkom silom” i združenom akcijom ambasade SAD-a i Schmidta. Nakon zadnjeg obraćanja Schmidta, prije njegovog odlaska na ukršnje praznike, i jasne poruke koju je zapravo uputio strankama “Trojke” da izdrže i ne ulaze u razgovore sa Lendom i SDA, siguran sam da nema ništa od bilo kakvog dogovora. Da je moglo doći do dogovora već bi se desio. Očito je da će Schmidt izvršiti novo nametanje i da mu je nedostatak dogovora stranaka koje imaju predsjednicu i potpredsjednike F BiH samo izgovor. Mi iz DF- a smo mu prije par dana predložili jedan prijedlog dugoročnog rješenja kojim bi se ispoštovala volja većine u Parlamentu FBiH. Bilo bi dobro da ako već nameće, nametne to rješenje, a ne nešto kratkoročno što bi ponovo zadovoljilo interese isključivo HDZ-a.

Nekad ste bili član SDP-a, mislite li da je socijaldemokratija u BiH potpuno poražena?

Komšić: Socijaldemokratija možda nije potpuno i zauvijek poražena jer je to jaka ideja, ali nažalost mogao bih se složiti sa brojnim mišljenjima o tome kako rukovodstvo SDP-a ne ide u dobrom pravcu ni po državu, a ni po tu stranku. Uostalom, to nije od jučer tako.

Pristup NATO-u bio je bitan segment Vaše kampanje. Finska je nedavno primljena u euroatlanski savez, imali nekih pomaka ka integraciji kada je BiH u pitanju?

Komšić: Ne bih rekao da je to bio samo segment kampanje. U periodu 2018 - 2022. napravili smo značajne napore, ali i ostvarili značajne rezultate. Deblokirali smo proces NATO integracija nakon decenijskog zastoja dostavljanjem ANP-a oko čega sam skoro usamljen godinu dana vodio rovovski borbu sa SNSD-om i HDZ-om, održali smo značajne vojne vježbe sa našim partnerima, jedinice OS BiH su dosegle najviše NATO standarde, barem su tako ocjenjene od strane naših partnera. Dakle napravljen je značajan pomak. I DF je tu dao ogroman doprinos preko tadašnjeg ministra Podžića. Sada je odgovornost za NATO put na SDP-u. Ja im želim puno sreće u tome da nas održe na NATO putu. Hoće li uspjeti, vidjet ćemo.