Australski rok bend

AC/DC nakon 8 godina kreće na evropsku turneju, najbliži koncert će se održati u Beču

AC DC EPA

Australski rok bend AC/DC nastupit će na bečkom stadionu Ernst Happel 23. i 26. juna u sklopu turneje Power Up, koju je grupa najavila u ponedjeljak.

Bend je planirao da održi ukupno 21. koncert u Evropi. Power Up je ujedno i naziv posljednjeg studijskog albuma grupe koji je objavljen 2020. To je prva evropska turneja AC/DC nakon osam godina, objavili su organizatori.

Ali tada je pjevač Brian Johnson morao da pauzira zbog zdravstvenih razloga, zbog čega ga je zamijenio Axl Rose iz Guns N' Rosesa. Sada se Džonson vratio za mikrofon, a sa njim fanovi mogu očekivati Angusa Janga na gitari.

U bendu trenutno nastupaju Stevie Young na ritam gitari i Matt Laug na bubnjevima. Basista Cliff Williams neće nastupiti, ali nisu navedeni razlozi i još se ne zna ko će ga zamijeniti. AC/DC će na turneji proslaviti godišnjicu, s obzirom na to da je bend prvi koncert održao 31. decembra 1973. godine.

Ulaznice za koncerte u Beču dostupne su od petka, 16. februara. Grupa AC/DC je prodala oko 200 miliona primjeraka albuma širom svijeta tokom svoje karijere, uključujući 70 miliona samo u SAD. Album Back in Black iz 1980. prodat je u oko 50 miliona primjeraka širom svijeta, što ga čini jednim od pet najprodavanijih albuma u istoriji muzike.