Model sa sportskim, privlačnim stilom

Alfa Romeo Tonale za italijansku policiju

Alfa Romeo Tonale

Novi Alfa Romeo Tonale u bojama Polizia di Stato stigao je na puteve Italije. Model sa sportskim, privlačnim stilom, uskoro će se koristiti u Policijskoj upravi za držanje lokalnih područja pod kontrolom.

Novo policijsko vozilo je simbolično predato Polizia di Stato u Torinu. Događaj je održan u Alfa Romeo Centro Stile, gde su bili prisutni ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi, šef policije Vitorio Pisani, izvršni direktor Alfa Romea Žan-Filipe Imparato i generalni direktor Stellantis Italia Santo Fisili.

Opremljen hibridnim benzinskim motorom od 1500 cm kubnih od 163 KS, automatskim mjenjačem sa 7 stepeni, balističkom zaštitom i zaštitom od razbijanja i opremljen tehnologijom "Mercurio Extended" - kako bi se ubrzale provjere tokom rada, model će biti distribuiran u policijskim upravama i glavnim policijskim stanicama, počevši od decembra.

Ukupno će se 850 automobila pridružiti floti Polizia di Stato u prvoj polovini 2024., prema Consip konkursu za agencije za sprovođenje zakona 2022., na kojem je pobijedio Stellantis.

Istorijsko partnerstvo između Alfa Romea i Polizia di Stato (Državna policija) je započelo pedesetih sa modelom 1900 Super TI Speciale.

Nakon sporadične i uglavnom službene upotrebe automobila prije Drugog svjetskog rata, Alfa Romeo 1900 TI je bio prvi posebno opremljeni automobil koji je preuzela policija.

Partnerstvo se nastavilo u '60-im i '70-im godinama s proizvodnjom kultne Giuliette 1300 i Giulie Super 1600, pa sve do plavo-bijelih policijskih automobila Alfa Romeo 33 koji su se na italijanskim putevima probili početkom osamdesetih, koje su s vremenom zamijenili Alfa Romeo 155, 159 i Giulia