izmjene ustava BiH

Bez popisa, referenduma i institucije vanrednih izbora bh. političari ne bi smjeli započeti nikakve izmjene Ustava BiH

Parlament

Jedna po jedna opoziciona stranka odbija poziv koji je uputila Trojka (SDP, NS, NiP) opozicionim parlamentarnim strankama na državnom nivou da održe zajednički sastanak na temu izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura. Trojka je pozvala da svaka stranka pripremi svoj prijedlog o spomenutoj temi.

Stranka demokratske akcije je ocijenila poziv i suštinski i formalno diletantskim, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge smatraju zabrinjavajućom neozbiljnošću s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma.

Demokratska forma je odbila poziv „zbog jasno formulisanih i javno iznesenih stavova predsjednika stranke Narod i pravda (Elmedin Konaković) o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a koji su potpuno suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Ni SBiH se neće odazvati pozivu na pregovore.

Uzimajući u obzir kako i pod kojim uslovima su stranke Trojke postigle dogovor u Laktašima s kojim mogu biti uglavnom zadovoljni iz SNSD-a i HDZ-a, logično je da su opozicione stranke odbile ovaj poziv.

Nikakvi pregovori o Ustavu BiH ne bi smjeli započeti bez definisanja ciljeva i zahtjeva sa sve tri strane, ako već BiH definišemo državom tri konstitutivna naroda. Aktuelni pregovori se vode u skladu sa zahtjevima isključivo SNSD-a i HDZ-a.

I ukoliko bilo ko želi izmjene Ustava BiH odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda bi trebali raspakovati ustav i DMS pa da vidimo ko je i na koje ustupke spreman i Bošnjacima i drugim narodima koji žive u BiH, a ne samo da činimo ustupke jednom narodu.

Bez popisa stanovništva, referenduma i institucije vanrednih izbora bh. političari ne bi smjeli započeti nikakve izmjene Ustava BiH.