U DOKUMENTARNOM FILMU

Bivši kuhari s dvora otkrili - William i Harry najviše su voljeli ovu tortu kao djeca

Wiliam i Hary Profimedia

U dokumentarnom filmu Tajne kraljevskih slugu iz 2019., čija je repriza prikazana danas poslijepodne, stručnjaci za britansku kraljevsku porodicu objasnili su kako je organiziran život u kraljevskim palačama, a bivši članovi službe ispričali su svoja iskustva.

Bivši batler princa Čarlsa pokazao je kako savija kraljevsko donje rublje, a kraljevski kuhari su otkrili da je omiljena poslastica kraljice Elizabete bila veoma jednostavna - bio je to slatki sendvič koji se sastojao od hljeba namazanog džemom od malina i puterom.

Međutim, otkrili su i kako su kao djeca prinčevi Harry i William voljeli specifičnu čokoladnu tortu koja je bila draga i kraljici Elizabeti, a nevjerovatno podsjeća na onu koja se priprema i na ovim prostorima.

Čokoladna biskvitna torta, ili u prijevodu - čokoladna torta sa keksima, jednostavan je, pristupačan desert koji nije potrebno peći, a najduže mu je potrebno da se ohladi jer se sama priprema radi za tren oka.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Kako to napraviti? Brza čokoladna torta (torta) bez pečenja sa podlogom od keksa sa maslacem i čokoladom, prelivena ganache glazurom, idealna je kada nemate puno vremena ili kada ne želite da uključite rernu.

Iako se u videu iznad koristi svježe umućena slatka pavlaka i otopljena čokolada, koji se sjedinjuju i pomiješaju sa izgnječenim keksima i utisnute u kalup, imamo provjereni recept za istu vrstu kolača koji se pokazao kao hit kod naših čitalaca na više nego jednom prilikom. U nastavku donosimo našu verziju recepta za desert koji je godinama omiljen ne samo na britanskom dvoru nego i među našom publikom.

Potrebni sastojci su:

4 kesice čokoladnog pudinga

150 g šećera

2 litra mlijeka

250 g putera

1 pakovanje petit keksa ili više po potrebi

mlijeko, po potrebi za namakanje keksa

300 ml slatke pavlake (za ganache)

300 g tamne čokolade (za ganache)

Od mlijeka i šećera napravite puding prema uputstvu na pakovanju i ostavite da se ohladi. Kada se puding ohladi dodati puter koji je malo omekšao na sobnoj temperaturi (isjeći na kockice da brže omekša ako ga niste na vrijeme izvadili iz frižidera) i sve dobro promiješajte. Dodajte keks isjeckane rukama i pažljivo promiješajte.

Smjesu stavite u kalup dimenzija 34 cm x 24 cm x 6 cm (ovo su okvirne mjere, možete koristiti i okrugli kalup za torte) odmah nakon dodavanja keksa u puding. Ne želite da čekate predugo ili će se keksići pokvasiti i nećete moći ravnomjerno pritisnuti smjesu.

Ganache napravite tako što ćete slatku pavlaku staviti u šerpu i zagrijati na niskoj temperaturi dok ne proključa (ne smije da proključa). Maknite sa vatre i dodajte narezanu crnu čokoladu. Ostavite da odstoji 1-2 minute i miješajte dok ne dobijete glatku i tamnu smjesu.

Sipajte ganache preko smjese u kalupu. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili još bolje - preko noći. Sutradan izvaditi iz kalupa i isjeći.