o konkretnom imenu razgovaraju sa višim nivoima stranaka

Biznismeni Velike Kladuše nude rješenje za podjeljenu opoziciju

Velika kladusa

Velika Kladuša se ponovo našla u centru političkih turbulencija. Nakon neuspjeha osam opozicionih stranaka da pronađu zajedničkog kandidata za predstojeće izbore, grupa lokalnih biznismena odlučila je preuzeti inicijativu. Njihov cilj je predstaviti kandidata koji bi mogao ujediniti opoziciju i spriječiti još jedan mandat Laburističkoj stranci predvođenoj Fikretom Abdićem.

Biznismeni su najavili svog kandidata, osobu koja zapošljava veliki broj ljudi u Velikoj Kladuši i uživa ugled u zajednici. "Odlučili smo da idemo vrlo oprezno. Kandidat će biti predložen višim nivoima stranaka kako se ne bi ponovio scenarij kada su lokalne partije tražile kandidata između sebe, a onda su im neke centrale iz Sarajeva 'stavile rampu'," izjavio je jedan od sagovornika .

Propali pregovori i unutrašnje razmirice

Više od mjesec dana, SDA, DF, SDP, NS, NiP, DNZ i NES pokušavali su pronaći zajedničkog kandidata, ali bez uspjeha. Narodni evropski savez (NES) je iznenada objavio kandidaturu Adisa Džanića, predsjednika lokalne organizacije, što je dodatno zakompliciralo situaciju.

NiP Velika Kladuša je jasno stavio do znanja da će podržati samo kandidata koji ima podršku svih ostalih partija. U suprotnom, NiP će imati svog kandidata za načelnika.

Nesuglasice u centrali

Preostalih pet stranaka - Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) i Demokratska narodna zajednica (DNZ) - Krajiška stranka, predložili su Amira Purića, predsjednika NS Velika Kladuša, kao zajedničkog kandidata. Međutim, Centrala DF-a iz Sarajeva brzo je objavila da "DF nije ništa potpisao" i da Purić nema njihovu podršku. Ova situacija izazvala je nesigurnost i u redovima SDA, koja je također počela oklijevati.

Biznismeni ustaju protiv razjedinjenosti

U takvoj situaciji, lokalni biznismeni odlučili su se angažirati i ponuditi svog kandidata kako bi spriječili daljnje razjedinjavanje opozicije. Jer, podijeljena opozicija sa dva ili više kandidata za načelnika samo bi osigurala još jedan mandat Laburističkoj stranci Fikreta Abdića, koji je osuđen za ratne zločine.

Abdićev nasljednik u pripremi

Iako se spekulira da Fikret Abdić neće biti kandidat, postoji velika vjerovatnoća da će jedan od njegove djece biti predložen. Iako nijedan od njih ne uživa ugled kao njihov otac, Abdićev autoritet i "mašinerija" Laburista mogu mu osigurati pobjedu.

Podijeljena opozicija u Velikoj Kladuši suočava se sa ozbiljnim izazovom. Biznismeni, prepoznavši važnost jedinstva, nude svog kandidata u nadi da će ujediniti opozicione snage i spriječiti još jedan mandat Laburističkoj stranci. Hoće li opozicija prihvatiti ovu ponudu i osigurati promjene, ostaje da se vidi. Sve oči su sada uprte u viši nivo stranaka koji treba dati konačnu riječ o predloženom kandidatu.