ZABORAVITE MUSAKU: PUNJENI PARADAJZ JE NOVI KRALJ LJETNE TRPEZE

Brzo, lagano i puno ukusa – idealno jelo za vruće dane

Paradajz punjen

Kada temperature porastu, šporet nam postaje neprijatelj, a kuhinja poprište borbe za lagana, ukusna i brzo gotova jela. Ako vam je musaka već pomalo dosadila, imamo savršen ljetni hit – punjeni paradajz koji spaja svježinu sezonskog povrća s bogatim, sočnim punjenjem.

Ovo jelo može biti lagani ručak, večera ili atraktivno predjelo koje će oduševiti goste. Priprema traje manje od 15 minuta, a rezultat je pravo malo ljetno savršenstvo.

Sastojci (za 4 osobe):

8 zrelih paradajza

400 g mljevenog mesa

150 g riže

2 srednje mrkve (rendane)

2 glavice crnog luka (sitno sjeckane)

5–6 čehna bijelog luka (pasiranog)

So, biber, mljevena paprika, vegeta, bosiljak

Svježi peršun i celerov list (sitno sjeckani)

Malo brašna i ulja (za sos)

Priprema:

Operite paradajz, odsijecite vrhove kao poklopce i pažljivo izdubite sredinu. Sredinu sitno nasjeckajte i ostavite sa strane – koristiće vam za sos.

Na malo ulja propržite crni i bijeli luk. Dodajte rendanu mrkvu i kratko dinstajte. Ubacite opranu rižu i nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso.

Dinstajte dok tečnost ne ispari, začinite po ukusu i dodajte sjeckani peršun i celerov list.

Ovom smjesom napunite izdubljene paradajze, poklopite ih njihovim vrhovima i složite u posudu za pečenje.

Na malo ulja propržite kašiku brašna, dodajte sjeckanu sredinu paradajza, malo paradajz soka i vodu. Začinite i kratko prokuhajte da dobijete gust sos.

Sosom prelijte paradajze i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.