POVJERENIŠTVO ILI NE : SDA SANSKI MOST CIJELA IZ DVA DIJELA

Centrala SDA u gradu na Sani između dva tabora – načelnika Farisa Hasanbegovića i notornog Asima Kambera

Asim Kamber

U Sanskom Mostu u Plavoj Sali u zgradi Općinskog organa uprave u toku je sastanak većeg dijela vijećnika SDA u Općinskom vijeću i načelnika općine Farisa Hasanbegovića (SDA) sa predstavnicima Centrale SDA BiH. Nezvanično, ispred Centrale došli su Mirsad Mujić i Šemsudin Dedić, te predsjednik KO SDA USK Jasmin Musić i Nijaz Hušić, premijer USK.

Stranka se potpuno rascijepila na dva dijela, mada se to krije u javnosti. Centralla u Sarajevu detaljno je upoznata sa dubokom polarizacijom nekada jedinstvene stranke koja od rata do danas ima ovdje svog načelnika. Razlog sastanka je podjela unutar SDA Sanski Most koju je posljednjih nekoliko mjeseci preuzeo Asim Kamber, odnedavno federalni zastupnik i odskoro predsjednik lokalne SDA.

Politički i moralno potrošeni Kamber važi u javnosti grada za jednog od lobista kompanije „Lager“ kao i bivši općinski načelnik Mustafa Avdagić , koji je Kamberov potpredsjednik u stranci. U vriijeme Avdagićevog načelničkog mandata OV je dalo saglasnost za eksploataciju uglja na lokalitetu Zlauša-Fajtovci-Gornji Kamengrad koju je do tada koristio Rudnik Kamengrad. Po svemu sudeći, konačni raskol unutar stranke nastao je na fonu podrške ili osporavanja onog što u Sanskom Mostu radi kompanija „Lager“.

Faris Hasanbegović
Foto © Faris Hasanbegović

Kao što je poznato Općinsko vijeće je nedavno donijelo odluku o ukidanju saglasnosti kompaniji „Lager“ koju je raniji saziv OV Sanski Most 2015. godine dao čime je pokrenuta i dovršena procedura dobijanja koncesije za iskopavanje mrkog uglja na lokalitetu Zlauša-Fajtovci-Gornji Kamengrad . „Lager“ je kod lokalne javnosti posebno mještana okolnih sela uz vanjske kopove došao u fokus nakon višegodišnjih učestalih primjedbi, nesporazuma i zahtjeva građana da se zaštiti okolina, uzurpacija privatnih parcela , ugrožavanja izvorišta i toka rijeke Blihe i njen Vodopad kao i rijeke Modrašnice, te drugih problema.

Asim Kamber
Foto © Asim Kamber

Prilikom žestokih rasprava na OV oko ukidanja saglasnosti „Lageru“ SDA vijećnici pod kontrolom Kambera su branili stavove kompanije „Lager“,a kada su uvidjeli kakav će biti epilog glasanja, odnosno da će ostati u manjini , priključili su se ostalima pa je odluka donesena jednoglasno.

Predstavnici Centrale SDA BiH jedan su sastanak održali u prostorijama SDA na Trgu ljiljana sa Kamberom i njegovim malobrojnim pristalicama. Načelnik Hasanbegović i „njegovi“ vijećnici odbili su ulazak u prostorije stranke dok tamo vlada Kamber.

Kamber, „čuven“ po rušenju legendarnog generala Mehmeda Alagića kontrolira pet od 13 vijećnika SDA u OV. Ostalih osam je uz načelnika Hasanbegovića koji je odbio prisustvovati sastanku u sjedištu SDA Sanski Most. Nepomirljivoj podjeli SDA Sanski Most svjedoči cijeli grad, a odnedavno je napravljena i nova parlamentarna većina koju čine 8 vijećnika SDA , vijećnici NES-a, Naše stranke i Narodnog pokreta,a bez Kamberovih vijećnika.Ova činjenica dodatno je odjeknula u Sarajevu, jer Kamber je apsolutno neomiljen lik u gradu i vodi nekada brojno članstvo u izolaciju .

Dva sastanka predstavnike Centrale SDA u Sanskom Mostu u jednom danu sa podijeljenim članstvom ukazuju na potpuno suprotstavljene stavove unutar nekada monolitne stranke. Zasigurno je da bi problem rascjepa bio riješen ili ostavkom Kambera što je nemoguća misiija obzirom na njegovu sujetnu narav i vjeru da je nezamjenjiv ili uvođenjem povjereništva u SDA.

Povjereništvo je jedini način uvođenje jedinstva u stranačke redove pred predstojeće aktivnosti SDA na pravlljenju liste za općinske izvore i izbora kandidata za općinskog načelnika. Aktuelni načelnik Hasanbegović završava drugi uspješni mandat ali zbog svoje principijelnosti došao je u sukob sa Kamberom.Hasanbegovića