Tragovi na nebu

Chemtrails: Stvarna opasnost ili teorija zavjere

2
Foto © etto.ba

Lijeno sarajevsko nedjeljno popodne. Dvojica jarana sjede na terasi jednog od obližnjih planinarskih domova, uživaju u posljednjim trzajima lijepog vremena i posmatraju nebo. Nehotice obratih pažnju na njihov razgovor. Prvi je samo kratko komentarisao kako se, tek kada dobrano razvedri, vidi koliko je porastao zračni saobraćaj. Drugi, kao da je samo to čekao, otpoče: “To su chemtrails, samo nas zasipaju hemikalijama, nemaš ti pojma šta nam sve rade…” Prvi je, ne to, napravio fatalnu grešku i kratko pitao “šta?”. I tu poče čitava kanonada teorija zavjere na njegovo, ali i moje nezadovoljstvo…

Ovaj razgovor i nebo iscrtano tragovima mlaznih motora bili su idealan povod za istraživanje jedne od najpopularnijih teorija zavjere danas. Nakon pandemije Covida-19, svako razvedravanje izaziva pomamu postova po društvenim mrežama i promociju opskurne teorije kako zle vladajuće sile prskaju populaciju opasnim hemikalijama - iz razloga koji niti su sasvim jasni niti dosljedni.

Šta kažu teorije zavjere

Teorije o chemtrailsima pojavile su se još davne 1996. godine, a smatra se da su potaknute spekulacijama na temu rada nazvanog 'Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025.' koji su objavile američke zračne snage (United States Air Force - USAF). Rad je predstavljen kao odgovor na zahtjev vojske da se nekako postave osnovni nacrti buduće strategije o mogućnosti modificiranja vremena koje bi trebalo pomoći da se američka vojna dominacija održi do 2025. Rad je napravljen kao svojevrsna futuristička fikcija o mogućim scenarijima i situacijama, no neki su ga, naravno, shvatili isuviše ozbiljno i počeli graditi brojne teorije zavjera, među kojima i onu o HAARP-u kao tajnom oružju.

Termin “chemtrail” zapravo je engleska složenica nastala spajanjem riječi “chemical” (hemijski) i “trail” (trag), a namjerno je skovana tako da podsjeća na naziv za stvarnu pojavu kondenzacije vodene pare u tragovima aviona koji se nazivaju “contrail” od “condesation” (kondenzacija) i “trail” (trag). Za razliku od contraila, chemtrails, navodno ostaju da vise u zraku satima, nerasplinjavajući se. Nakon toga se, teorija kaže, lagano šire i povezuju te najčešće formiraju mrežu ili oblike koje ne bismo nikako očekivali od običnih mlaznica aviona.

Teoretičari tvrde da su izvještaji o pojavljivanju chemtrailsa do sada dolazili, uglavnom, iz zemalja članica NATO-a ,dok su zapadni mediji izbjegavali izvještavati o njima. Da je ovo preraslo običnu teoriju zavjere svjedoče izvještaji iz medija koji su objavili vijest o tome da je Bijela Kuća, tačnije John P. Holdren – povjerenik za nauku Obamine administracije, priznala da postoji tajni program “tretiranja atmosfere” teškim metalima kako bi se “suzbilo štetno djelovanje Sunca.”

Internet vrvi od “dokaza” koje sakupljaju aktivisti diljem svijeta. Jedan od takvih primjera je i web stranica Light Watcher koja je sastavila listu patenata prijavljenih Uredu za patente SAD-a, a koji se odnose na geoinženjering. Činjenica je da su vlasti, poput vlada SAD i Velike Britanije, provodile brojne tajne eksperimente nad civilnim stanovništvom, tako da gdje ima dima, vjerovatno ima i neke vatre. No, konkretnih dokaza baš i nema.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Navodne bolesti uzrokovane chemtrailsima

Najčešći simptomi koje teoretičari zavjere (navodni svjedoci) spominju su uporan kašalj, problemi gornjih disajnih putova i poremećaji probave, upala pluća, izuzetan umor, letargija, vrtoglavica, gubitak orijentacije, snažne glavobolje, bolovi u zglobovima i mišićima, ukočenost vrata, krvarenja iz nosa, depresija, anksioznost, gubitak kontrole nad mjehurom i nervozni tikovi. Simptomi, navodno, prvo pogađaju starije i slabije osobe te djecu.

Internetom kruži navodna izjava Dr. Michaela Pecea, ljekara iz Arizone (o kojem nam pretraživači, gle čuda, daju samo podatke u kontekstu chemtrailsa) kojeg uznemirilo naglo povećanje broja slučajeva opisanih smetnji do kojih je došlo nakon što su se nad njegovim krajem počeli javljati chemtrails:

“Primjetio sam da laboratorijske analize uzoraka kose, koje sam napravio na nekim od mojih pacijenata, bez izuzetka pokazuju visoke razine barija. Analiza moje vlastite kose pokazuje visoku razinu barija. Prilično sam dobro upoznat sa prehranom, i, iskreno govoreći, ne mogu se sjetiti nijedne vrste hrane koja sadrži značajnu količinu barija… Ipak, čini se da imamo visoke razine barija u našoj kosi, što znači da barij ili unosimo hranom ili našu kosu kontaminira neki vanjski izvor.”

Internet je pun sličnih citata i priča i, definitivno, nemamo prostora da ih sve navedemo ovdje.

Hemijski sastav chemtrailsa

Prema nalazima iz nekih privatnih laboratorija (!), u chemtrailsima se nalaze različiti biološki i patogeni agensi, od mikroorganizama pa do određenih metala poput soli barija i aluminijskih čestica mikrodimenzija.

Agensi, navodno pronađeni u chemtrailsima su:

 1. Pseudomonas Aeruginosa – bakterija koja napada većinom respiratorni sistem čovjeka
 2. Pseudomonas fluorescens – izaziva infekcije krvi i respiratornog sistema
 3. Serratia marcescens – upala pluća, upala mozga, upala srčanog mišića
 4. Mycoplasma fermentes incognitus – vrsta patogenog mikroorganizma za koju se tvrdi da je nastala bioinžinjeringom u američkim vojnim laboratorijama i koja je, navodno, pronađena kod 45% američkih vojnika koji boluju od tzv. golfskog sindroma.
 5. Streptomyces i druge vrste gljivica
 6. Neke vrste kvasaca
 7. Određene bakterije koje sadrže specifične enzime koji su u stanju da izmjene genom čovjeka
 8. Soli barija
 9. Aluminij – čestice mikrodimenzija; (navodno osobe koje pate od Alzheimerove bolesti imaju veću količinu aluminija u mozgu)
 10. Etilen dibromid (dibrometan) C2H4Br2– kancerogeni dodatak za gorivo i insekticid, mirisa sličnog hloroformu; navodno izaziva depresiju CNS-a, edem pluća i nadražava sluznicu respiratornog trakta; čini se da on uzrokuje i karakteristični “chemtrail kašalj” koji se javlja nakon zaprašivanja određenog područja
 11. Dehidrirane ljudske crvene i bijele krvne ćelije (eritrociti i leukociti)
 12. Fibrozni filamenti (njihova uloga je navodno da omoguće određenim mikroorganizmima koji se nalaze u ovoj hemijskoj smjesi da živi stignu do zemlje, jer bi ih normalni atmosferski uslovi uništili. Tako se na područjima zaprašivanja mogu naći smeđe fibrozne niti slične paučini, a koje su vrlo toksične.)
 13. Virusi i prioni nisu potvrđeni; njihovo prisustvo se samo nagađa.

Navodno, chemtrailsima zaprašena područja postaju sušna, što je uzrokovalo i teorije o modifikaciji klime (a šta je sa realnim globalnim zatopljavanjem, uzrokovanim, između ostalog, sagorijevanjem avionskog goriva?).

Šta bi trebala biti svrha chemtrailsa?

Ovo je već područje gdje teoretičari zavjere zaista uživaju i daju sebi mašti na volju. Uglavnom svoja predavanja počinju sa tim da je ovo mnogima teško za shvatiti, jer su, navodno sva naša vjerovanja, stanje svijesti, savršeno vješto inducirani od strane jednog kontrolnog sistema koji je odredio do kojih granica seže naše poimanje realnosti i to sve putem medija, školstva, filmova i svih ostalih sistemskih alatki u rukama Iluminata. I tako dalje… Granica je samo mašta teoretičara i njegovo uživanje u slušanju samoga sebe.

Vrijedi spomenuti i navodna istraživanja o raspršivanju priona, bjelančevina koje su u stanju da se pod određenim okolnostima pretvore u kristale, a onda, ovisno kojim se frekvencijama izlože, izazivaju određene bolesti kao npr. bolest ludih krava, Creutzfeld Jacobs sindrom, i čitav niz drugih zdravstvenih poremećaja kod ljudi i životinja.

I tu se onda otvaraju još luđe teorije poput one da kada se sva populacija planete inficira prionima, dovoljno je da se određena oblast izloži elektromagnetskim valovima specifičnih frekvencija, uz pomoć tzv. HAARP sistema, preko tornjeva za mobilnu telefoniju, GWEN tornjeva itd., pa da stanovništvo te oblasti oboli od određenih bolesti ili da se njihov um programira uz pomoć kristala koji im se nalaze u mozgu.

Tu su i teorije o vještačkom induciranju genetskih mutacija kod čovjeka, kao i o stvaranju neutralne šupljine između planete i stratosfere, kroz koju se mnogo lakše mogu emitirati tzv. ELF valovi, koji navodno utiču na rad mozga i imaju potencijal da promjene stanje svijesti čovjeka. Neki su čak otišli toliko daleko pa pričaju o onemogućavanju otvaranja portala treće i četvrte dimenzije…

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

A šta kaže nauka

Već smo definisali etimologiju naziva “chemtrails”, a sada ćemo se posvetiti i zvaničnom naučnom statusu ove “pojave”. Ukoliko potražimo bilo kakvu zvaničnu naučnu publikaciju koja potvrđuje mogućnost da su chemtrails nešto više od vode i zraka - nećemo je naći. U relevantnim naučnim bazama podataka poput “Web of Science” ili “Scopus”, koje sadrže gotovo sva svjetska naučna dešavanja i objavljene radove, nećemo naći apsolutno nijednu studiju o toksikološkom ili tehnološkom profilu chemtrailsa.

Ovo, naravno, ne znači da su javne rasprave o chemtrailsima (ili contrailsima) zabranjene ili da ne sadrže zanimljive informacije i tumačenja, ali se učesnici takvih rasprava ne mogu pozvati na naučne podatke ili rezultate, budući da oni ne postoje.

Chemtrails se, doduše, pojavljuju u nekim naučnim publikacijama, ali isključivo u polju društvenih nauka - u okviru studija o kolektivnoj svijesti, vjerovanja u tajne programe, itd. No, kako i sam naziv “chemtrails” sugeriše - jedina relevantna nauka koja bi ih mogla dokazati je hemija. A naučnih radova tog tipa - nema. A doslovno je nemoguće da svi naučnici svijeta, sve izdavačke kuće, svi univerziteti i sve akademske institucije namjerno šute ili izbjegavaju ovu temu. Sve i kada bi zaista tako bilo, onda očigledno ne bi bila riječ o zavjeri. Pored toga, teško je povjerovati da je današnja nauka došla do nivoa tajnih intervencija i kontrole klimatskih promjena. Tehnologija koja bi bila toliko napredna da se može baviti geoinžinjeringo, sasvim sigurno bi bila sposobna i sakriti svaki trag o tome te ne bi bilo upadnih tragova po nebu. Nažalost, današnja nauka još uvijek ima problema i sa preciznom prognozom vremena.

S druge strane, štetni uticaj zračnog saobraćaja na kvalitet zraka je neupitan, pogotovo u višim slojevima atmosfere, te su u pravu oni koji zahtjevaju preispitivanje održivosti zračnog saobraćaja ili ukidanje kratkih kontinentalnih letova koji se mogu zamijeniti željezničkim linijama. Isto vrijedi i za automobilski saobraćaj širom svijeta. Također, smatra se da su najveći zagađivači zraka i okoline transportni brodovi i tankeri. No, u svim tim slučajevima ekološke posljedice nisu namjerne ili ciljane, nego stvar nemara ka planeti i ostatku stanovništva. Ljudi i njihovo zdravlje su tu kolateralne žrtve vlastitog razvoja i globalizacije.

Budući da čak 17% ljudi na planeti vjeruje u chemtrailse, američki tim naučnika odlučio je ispitati mišljenja nekih od najpoznatijih svjetskih atmosferskih stručnjaka, a rezultate studije su objavili u naučnom časopisu Environmental Research Letters,.

Tim je prvo odabrao stručnjake sa najvećim brojem citata u najuticajnijim svjetskim časopisima iz dva područja – atmosferske naučnike, stručnjake za kondenzacijske tragove i geohemičare, stručnjake za atmosferske depozicije, odnosno za prašinu i zagađenja koja padaju na površinu planete. Svi stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanju imali su više od 20 godina iskustva u svojim oblastima.

Objema grupama je predstavljen niz različitih podataka prikupljenih na različitim web stranicama koje promoviraju teorije o chemtrailsima, a naučnici su ih trebali ocijeniti. Za kraj im je postavljeno jedno ključno pitanje: “Jeste li ikada u svom radu ili u svom privatnom životu naišli na dokaze za koje smatrate da bi mogli ukazivati na postojanje nekog velikog tajnog programa atmosferskog zaprašivanja?” Učesnici su mogli odgovoriti sa “da”, “ne” ili ponuditi neki svoj odgovor i tumačenje. Odgovori su čuvani u strogoj anonimnosti, kako učesnici svojim odgovorom ne bi bili ismijani ili ugrozili svoj naučni kredibilitet. Rezultati su pokazali veliki koncenzus – od 77 ispitanika, svi osim jednog, odgovorili su “ne” (98,7%). Učesnik koji je jedini odgovorio potvrdno objasnio je da je naišao na visoke nivoe atmosferskoj barija u nekom zabačenom kraju koji ima standardno niske razine barija u tlu.

“Promjene u avionskoj tehnologiji mogle bi biti razlog zbog kojeg se tragovi zadržavaju duže nego što je to ranije bio slučaj, a promjene u industrijskom razvoju mogle bi uzrokovati porast depozicija aerosola u nekim područjima. No fokusiranje na tajni, veliki program zaprašivanja atmosfere mogao bi skretati pažnju od stvarnog temeljnog problema koji bi trebalo osloviti”, saopćili su autori studije.

Za kraj (da teoretičari zavjere ne bi komentarisali kako smo naveli samo jednu studiju - i to američku), jedan od kvalifikovanih naučnih odgovora dolazi nam iz samog komšiluka. Naime, hrvatski stručnjak, Nebojša Subanović, koji je dvostruko kvalificiran za ovo područje (istovremeno je meteorolog i stručnjak za mehaniku aviona), održao je čitavo predavanje na ovu temu na tribini "Skeptika u pubu".

Subanović je iznio čitav niz argumenata zbog kojih je ideja o chemtrailsima jednostavno apsurdna i neodrživa. Pojasnio je kako navodni chemtrailsi postoje još od Drugog svjetskog rata te da su logičan i dobro poznat rezultat kondenzacije kojoj neki vremenski uslovi u nekim područjima i dijelovima atmosfere posebno pogoduju, da tajni projekt zaprašivanja nikako ne bi mogao dugo ostati tajan te kako se ono jednostavno fizički ne može izvoditi onako kako to tvrde teoretičari zavjera, itd.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće