ETTO.BA RAZJAŠNJAVA „NE“ DF-a U VELIKOJ KLADUŠI

Da, ali nije bitno, jer Komšićeva stranka ovdje i ne postoji

Amir Purić

Početak juna u Velikoj Kladuši obilježen je okupljanjem političkih subjekata oko Platforme „Zajedno za Veliku Kladušu“ pred predstpojeće lokalne izbore za Općinsko vijeće i načelnika općine.

Prva informacija koja je otišla u javnost bila je da su se pet političkih stranaka SDA, SDP, DNZ-Krajiška stranka, Naša stranka (NS) i DF ujedinili oko zajedničkog kandidata za načelnika općine Velika Kladuša u oktobru.

To je Amir Purić (NS) zastupnik u Federalnom parlamentu. Podrška nije stigla, možda i očekivano, od Naroda i pravde (NiP) i NES-a. „NES-ovci“ su napustili zajednički sastanak rekavši da će imati svog kandidata, dok je NiP bio stava da mogu podržati samo onog kandidata koga podrže svi potpisnici Platforme.

No, ubrzo se kontra stavom javio DF BiH kako oni ne podržavaju Purića. Prema informacijama koje ima naš portal, to bi i moglo biti tačno,i vjerovatno i jeste, ali ne igra bitnu ulogu u predstojećim izbornim u gibanjima u Velikoj Kladuši.

- DF u Velikoj Kladuši praktično i ne postoji, nemaju čak ni svog vijećnika u OV Velika Kladuša, pa je pomalo i tragikomično da sarajevska centrala DF-a „uskraćuje“ Puriću podršku, kada stanje na terenu u potpunosti negira bilo koje aktivnosti DF-a u Velikoj Kladuši-kaže dobar poznavalac zbivanja u ovom gradiću. Dodaje, kako „ne“ DF-a, na jedan bizaran način, čak pomaže Amiru Puriću u predstojećoj političkoj utakmici.

Inače,DF je u Velikoj Kladuši ali i na USK proteklih godina doživljavao strahovite metomorfoze i „sječe“ čemu je najviše kumovala Centrala u Sarajevu.

Željko Komšić je svojevremeno gasio kladuški DF i izbacivao svoje vijećnike iz stranke zbog podrške Fikretu Abdiću,a na kantonalnom nivou je istu takvu politiku DF-a podržavao riječima „ nećemo klati vola za kilu mesa“. Danas u Velikoj Kladuši DF je samo misaona imenica.

Naznake da bi NES mogao da „razbije“ postojeću Platformu mogle su se slutiti iz pretenciozne procjene rukovodstva NES-a da su oni u Krajini „ svugdje jaki“, no pitanje je da li napravili mudar politički potez. Što se tiče NiP-a tu se, uglavnom, sve zna.

  • NiP nije podržao Purića zbog čistih subjektivizama i sujeta, mogao bih reći obostranih, između Amira Purića i Jasmina Hušića. Purić i Hušić su nekada bili zajedno u NS-u,ali je Hušić izbačen iz stranke nakon što je kao kantonalni zastupnik NS-a glasao za novu krajišku vladu koju su napravili SDA, SDP, NiP i POMAK. Hušić je kratko bio „nezavisni“ i onda se priklonio NiP-u.
  • Kako je on promijenio već četiri političke stranke, njegova politička korektnost i konsekventnost je upitna, dok je Purić daleko principijelniji i dosljedniji i stoga uživa podršku- objašnjava naš izvor. Politički subjekti koji su podržali Amira Purića za zajedničkog kandidata za načelnika općine Velika Kladuša na predstojećim izborima pozivaju i ostale političke subjekte da se pridruže ovom projektu za dobrobit građana, a koji to od njih sigurno i očekuju.