NAJSTARIJI DESERT NA SVIJETU:

Dan ašure i njegova vrijednost

Asura recept mix 750x430

Jelo koje simbolizira zajedništvo i raznovrsnost

Među malobrojnim vjerskim mubarek danima islamskog svijeta je i Dan jevmul-ašure koji zauzima posebno mjesto. Po hidžretskom kalendaru mjesec muharrem je prvi mjesec u godini; jedan je od četiri važna mjeseca. Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu kaže: “Najbolji post poslije ramazanskog je post u mjesecu muharremu.” (Muslim)

Veoma je pohvaljen deseti dan velikog mjeseca muharrema koji se naziva Dan ašure.

U hadisi-šerifu stoji: “Ko opskrbi svoju porodicu na dan ašure, njega će Allah opskrbiti za čitavu godinu.” (Džamius-Sagir)

Hazreti ibni Abbas, r.a., kaže: “Allahov Poslanik je postio dan ašure i naredio je da se posti taj dan.” (Muslim). Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao: “Briše grijehe godine prošle.” (Muslim)

Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj.

Danom ašure (što na arapskom znači “deset”) naziva se deseti dan mjeseca muharrema. Simbolika ašure se vezuje za Božijeg poslanika Nuha a.s, a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa.

Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo do ostataka namirnica i sve to međusobno nesebično podijelili. Inače, preporuka Božijeg poslanika Muhammeda je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Ašura može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Odabir namirnica u pripremi ašure je proizvoljan, pa je doslovno možete napraviti “po svom”.

Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Od začina: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer…

Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće.

Ovo jelo se kuha satima, a na kraju se dodaju začini. Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci s jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa

Priprema:

– Preporučeno je da se žitarice, i ostale namirnice koje se teže kuhaju, skuhaju dan ranije i pohrane u frižider, a da se za sam dan ašure ostavi voće i ono što se lakše kuha, te da se sve zajedno prokuha.

– Sve pripremljene namirnice sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodati još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhati.

– Po želji se još može ubaciti susam, kim i ćurekot.

– Ohladiti i sipati u posude u kojima će se dijeliti.