Deljkić za etto.ba: Molim za podršku građana i medija da zaustavimo ekocid!

Deljkićev zaključak o prijavi sječe šume nadležnim institucijama nisu podržali iz SDA, SDP i Naprijed

Nermin Deljkić  Suma sjeca autoceste tesanj
Suma sjeca autoceste tesanj 1

Nermin Deljkić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Tešanj, upozorava da je na lokalitetu Kraljevo brdo na Crnom vrhu u općini Tešanj izvršena sječa 18 hektara visoke šume u državnom vlasništvu s ciljem formiranja deponije iskopanog materijala iz tunela Crni vrh na autocesti trase koridora 5c.

Deljkić tvrdi da se sječa desila bez javne rasprave, bez znanja Općinskog vijeća Tešanj i bez ikakvih procedura o zaštiti okoliša, a koje je Bosna i Hercegovina preuzela ratificiranjem Arhuske konvencije.

“Da apsurd bude potpun, Federalno ministarstvo za šumarstvo i vodoprivredu odlukom o prenamjeni šumskog zemljišta u građevinsko uopće nije definiralo ko treba izvršiti doznaku i sječu 18 hektara državne šume. U rješenjima o prenamjeni uobičajeno ja da se za ove poslove kao i za prodaju drvne mase zaduži javno preduzeće nadležno za gospodarenje šumama. U ovom rješenju je to slučajno ili namjerno izostavljeno, pa JP ŠPD Zeničko-dobojskog kantona nije ni provelo tender kojim bi odabralo izvođača sječe. Ko je u konačnici isjekao ovu vrijednu šumu i ko je prodajom drvne mase uprihodio na stotine hiljada maraka, pitanje je na koje će neko tek morati odgovoriti”, poručuju iz neformalog građanskog pokreta „Valter“ koji su zajedno u ovoj borbi sa Deljkićem.

Deljkić napominje da je ovaj lokalitet prostornim planom Federacije Bosne i Hercegovine i prostornim planom Općine Tešanj planiran kao zaštićeno područje prirode, te da unatoč upozorenjima na brojne nepravilnosti u vezi sa sječom, nije bilo reakcije ni pokušaja sanacije nastale štete kao ni sankcija za odgovorne.

Deljkić je, stoga, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tešanj uputio zaključak: “Da načelnik Općine Tešanj i OV Tešanj izvrše prijavu nadležnim institucijama svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i međunarodnim institucijama u Bosni i Hercegovini, povodom činjenja i nečinjenja nadležnih tijela i pojedinaca a u vezi nastale štete zbog nelegalne sječe 18 ha šume, na području općine Tešanj, tačnije na lokalitetu Kraljevo brdo, koja je izvršena u svrhu deponovanje jalovine, odnosno iskopnog materijala iz predviđenih tunelskih cijevi budućeg tunela Crni vrh na Koridoru Vc.”

Za predloženi Zaključak su glasali Naša stranka i NiP, dok su SDA, SDP i Naprijed glasali protiv tako da Zaključak nije usvojen.

Kako je tekla rasprava možete pogledati video...

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Dalje se navodi da je Deljkić potom uputio inicijativu kojom traži isto što je tražio i u zaključku vjerujući, kako kaže, da će do sljedeće sjednice OV Tešanj proraditi savjest kod vijećnika, te se pozitivno izjasniti kako bi se razotkrili odgovorni za počinjeni ekocid.

Prema riječima Deljkića, vrijednost visoke šume s prirodnom obnovom površine 28 nogometnih terena u državama Evropske unije je pet miliona KM.

Međutim, Deljkić kaže da "struka i poznavaoci prilika tvrde da je naša šuma otišla za nekih 500.000 KM. U zemljama EU za ovakav brutalan ekocid na zaštićenom prostoru sasvim sigurno bi mnogi završili na višegodišnjoj robiji“.

Deljkić je izjavio za etto portal: „Kad imate situaciju da vam iz drugog entiteta prijete da će vam uzeti zemljište, a onda vi iz drugog entiteta isto kao da im štimate na volej, evo mi ćemo to uraditi prvi pa se postavlja pitanje ko je ovdje prodao državu. Nastavit ćemo borbu protiv ekocida. Molim i za podršku građana. Ali i medija."