Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge

Deset godina od kataklizmičnih poplava u Bosni i Hercegovini

Deset godina od kataklizmicnih poplava

Navršava se deset godina od majskih klizišta i poplava 2014. godine koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Velike poplave uslijedile su tada nakon padavina koje su prešle rekorde zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja. Samo u razdoblju od 48 sati (13.-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Hercegovine oko 150 l/m2.

Vlada Federacije BiH proglasila je 15. maja 2014. stanje prirodne nesreće, a Vlada RS-a je 17. maja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području RS-a.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Iz korita su se izlile rijeke: Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge.

Poplavljeni su: Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Vremenske neprilike odnijele su tada nekoliko života. Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na hiljade su evakuirane iz svojih domova.

Najviše ljudskih žrtava bilo je u Doboju gdje je pronađeno više leševa, a za neke se smatralo kako ih je rijeka Bosna donijela iz okolnih gradova. Žrtava je bilo i u Maglaju, Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Bratuncu, Srbcu, Žepču, Modriči, Sanskom Mostu...

Aktivirana su bila mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti. Brojne komunikacije su bile u prekidu, a porušeni su i pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Poplave su nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavilo je izaslanstvo Evropske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvještaja o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci. Precizna je procjena kako su štete dosegnule iznos od 3,98 milijardi KM, odnosno 2,04 milijardi eura.