JELA NA NAŠIM PROSTORIMA

Donosimo vam recepte u pripremi iftara

Iftar gettyimages 1281714327 cover 1600x1043

Donosimo vam recept kako je najlakše pripremiti.

Grčka pileća supa

Potrebno:

-600ml temeljca

-200ml vode

-450g piletine,izrezane na sitnije

-600g špinata,nasjeckan

-1 crni luk,nasjeckan

-200g feta sira,izrendan

-2 kašike maslaca

-200g već skuhanog i nasjeckanog goveđeg mesa

Priprema:

-U šerpu staviti piletinu ,temeljac i luk,te pustiti da se kuha dok se piletina ne iskuha

-Dodati špinat pa kuhati dok se sve fino ne raskuha

-Zatim dodati maslac i sir i govedinu

-Dobro promiješati i poslužiti

Ramazanska i bajramska sofra nezamisliva je bez šarene dolme, iako se ovo jelo na našim prostorima priprema tokom cijele godine. Donosimo vam recept kako je najlakše pripremiti.

Šarena dolma

SASTOJCI

600 g mljevenog mesa

šolja riže

tri paradajza

dvije tikvice

tri paprike

tri krompira

glavica crvenog luka

dva čehna bijelog luka

kašičica soli

kašičica bibera

kašičica mješavine

začina s povrćem

1 dl maslinovog ulja

kašičica crvene paprike

kašika paradajz pirea

list peršuna

PRIPREMA:

U šerpi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno sjeckani crveni i bijeli luk i mljeveno meso, pa dinstati na tihoj vatri. Dodati so, biber i začine i lagano promiješati. Meso pomiješati sa rižom i mljevenom paprikom. Tom masom puniti tikvice, paradajz i paprike te slagati u šerpu. Sve nauljiti i peći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.

U slanoj vodi skuhati krompir, pa ga servirati kao podlogu šarenoj dolmi. Dolmu preliti sosom od paradajz pirea i dekorisati peršunovim listom.

Polagani burek

Potrebno:

kilogram i po bijelog brašna

2 kg mljevene, ili još bolje sjecane junetine

5 glavica luka

4 supene kašike kravljeg masla

kahvena kašikica bibera

3 kašike ulja

4 čaše vode

2 jaja

čajna kašika i po soli

Priprema:

U brašnu napravimo udubljenje, pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakastom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu, dok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji.

U međuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na kravljem maslu, pa mu dodamo meso i pržimo ga dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo. Dublju tepsiju pomastimo, pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke.

Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso onda pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak masla i dobro ga pokrijemo.

Sevdiđah

Sevdiđah je tradicionalni bosanski kolač koji nas vraća u neka davno prošla vremena. To može biti sjajan izbor da zasladite nakon iftara.

Od sastojaka vam je potrebno troje jaja, 150 grama šećera, vanilin šećer, 250 grama domaćeg kajmaka, 50 mililitara ulja, 150 mililitara slatkog pekmeza od jabuke, prašak za pecivo, dvije male šoljice za kafu griza, dvije male šoljice za kafu kukuruznog brašna, jedna mala šoljica za kafu bijelog brašna (1 fildžan). Za agdu vam je potrebno 100 grama šećera i 400 mililitara vode.

Prvo u zdjelu odvojiti žumanjak od bjelanjaka pa umutiti žumanjke i šećer u prahu. Dodati otopljeni puter i ribanu koricu limuna pa sve zajedno izmiksati. Zatim u smjesu dodati griz i brašno i sjediniti. Posebno umutiti slatko vrhnje, kao i bjelanjke i prstohvat soli.

Sjediniti pažljivo slatko vrhnje sa smjesom od žumanjaka i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Zatim smjesu sipati u pleh, nekih 25 puta 35 centimetara, premazan puterom i posut brašnom. Kolač peći na 180 stepeni nekih 25 minuta.

Sirup: Sjediniti šećer, vanilijin šećer i vodu pa kuhati pet minuta. Pečen kolač preliti toplim sirupom pa ostaviti da se ohladi i upije sirup, prvo na sobnoj temperature, pa u frižideru.

Tags