prvi kvartal završio s profitom

Ford gubi oko 100.000 dolara na svakom prodanom električnom automobilu

Ford

Iako je prvi kvartal završio s profitom, Ford ne može biti zadovoljan radom odjela za proizvodnju električnih automobila.

Ford je prvi kvartal zaključio sa profitom od 1,3 milijarde dolara. Odjeljenje Model e, odgovorno za proizvodnju električnih automobila, postiglo je daleko porazniji rezultat. Prema Bloombergu , njihov gubitak je uništio cjelokupni profit kompanije uz gubitak od nevjerovatnih 100.000 dolara po prodanoj jedinici.

Ironično, prodaja električnih Fordova je u porastu, a u prva tri mjeseca marka je povećala prodaju za 86 posto. Ukupno su prodali 20.223 primjerka modela Mach-E, F-150 Lightning i E-Transit. I dalje je u pitanju mizerna prodaja, pa je svaki model pokretan klasičnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem imao bolju prodaju od celokupne prodaje električnih modela.

Na primjer, najprodavaniji električni model je Mach-E sa prodajom od 9.589 jedinica, dok je najprodavaniji klasični model, F-serija, dosegao prodaju od čak 152.943 jedinica.

Ford je već usporio proizvodnju električnih modela kao odgovor na opadajuću potražnju za takvim vozilima. Bloomberg izvještava da kompanija smanjuje narudžbe dobavljačima baterija i traži druge načine da nadoknadi finansijske gubitke svoje grupe Model e.

Recimo i kako je Ford Pro, odjel prodaje komercijalnih vozila, ostvario profit od tri milijarde dolara. Ford Blue, maloprodajna grupa za pogonske i hibridne modele, također je objavila pozitivan rezultat od 900 miliona dolara.