PRILIKA ZA POMOĆ

Islamic Relief: Donirajte svoj kurban za one najsiromašnije i donesite radost Kurban-bajrama

Islamic Relief

Islamic Relief pruža priliku svima koji su u mogućnosti i koji žele da ispune svoju dužnost u vrijeme Kurban-bajrama, da to učine u nekoj od najsiromašnijih država svijeta.

Islamic Relief je zbog svog globalnog prisustva u mogućnosti distribuirati kurbansko meso u nekim od najteže dostupnih područja. Program kurbani već nekoliko decenija donosi radost najugroženijim osobama i siromašnim porodicama, predstavljajući jednu od najmasovnijih distribucija hrane na svijetu.

Islamic Relief je 2023. godine dostavio kurbansko meso do više od 3,4 miliona osoba, u 29 zemalja svijeta. Realizirana su 208.263 kurbana i podijeljena su 607.402 pakovanja mesa.

Islamic Relief se zahvaljuje svim donatorima i partnerskim organizacijama širom svijeta na podršci našem projektu kurbana.

Neke od zemalja u kojima je Islamic Relief prisutan i realizuje projekte su: Afganistan, Albanija, Bangladeš, Etiopija, Indonezija, Kenija, Liban, Makedonija, Malavi, Mali, Nepal, Niger, Pakistan, Palestina (Gaza), Filipini, Somalija, Južna Afrika, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Sirija, Tunis, Jemen.

"Mi vjerujemo da korisnici projekta kurbani trebaju dobiti najkvalitetnije meso u vrijeme Kurban-bajrama, zbog čega ćemo vrijedno raditi kako bismo osigurali da se kurban isporuči najpotrebnijima s najvećom pažnjom", ističu iz Islamic Reliefa.

Kurbani se žrtvuju u prva tri dana Kurban-bajrama. Bajram je prilika da oni koji inače ne mogu sebi priuštiti obrok od mesa dobiju neophodne nutritijente. Projekat kurbani podrazumijeva distribuciju zapakovanog svježeg mesa najugroženijim osobama. Svaki paket mesa sadrži količinu 3-5 kg.

Islamic Relief će i ove godine organizirati primanje donacija (realizaciju i podjelu) kurbana kako u Bosni i Hercegovini tako i u mnogim drugim zemljama. Kurban je prilika da se učini nešto više i da pomognemo mnogim porodicama u borbi protiv siromaštva i gladi.

Kurban možete donirati za neku od sljedećih grupa koje je Islamic Relief pripremio za vas:

Grupa A - 165 KM (85 eura)

 • Mali

 • Niger

 • Kenija

Grupa B - 225 KM (115 eura)

 • Bangladeš

 • Za izbjeglice iz Mijanmara

 • Filipini

Grupa C - 300 KM (155 eura)

 • Pakistan

 • Nepal

 • Afganistan

 • Sudan

Grupa D - 430 KM (220 eura)

 • Etiopija

 • Jemen

 • Južnoafrička Republika

 • Indonezija

Grupa E - 700 KM (360 eura)

 • Sirija

Grupa F - 980 KM (500 eura)

Palestina

Uplate se mogu izvršiti na slijedeće načine:

Lično u uredima Islamic Relief Worldwide u Sarajevu na adresi Jukićeva 75 i u Tuzli na adresi 6. bosanske brigade br. 39 do 15. juna 2024. godine, radnim danima u Sarajevu i Tuzli od 8 do 17 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 15 sati.

Putem žiro računa do 13. juna 2024. godine, otvorenog Ziraat banci: 186 000 107 243 4061

Primalac: Islamic Relief Worldwide Engleska, Sarajevo.

Svrha uplate: Kurban 2024 (OBAVEZNO naznačiti grupu za koju se uplaćuje).

Adresa: Jukićeva 75, Sarajevo.

Online do 15. juna 2024. godine do 16 sati, putem linka na web stranici organizacije: Kurban Kalkulator

Za više informacija kontaktirajte broj telefona 062 000 120 ili se javite na mail adresu [email protected].

Islamic Relief nabavlja i realizuje kurbane u svakoj od navedenih država tako da su i cijene odraz ekonomskog standarda i tržišnih cijena u tim zemaljama. Vaš kurban zadovoljava sve standarde koji se moraju ispuniti vezano za kurban. Cjelokupan proces se odvija u odgovarajućim objektima koji zadovoljavaju higijenske i zdravstvene standarde. Meso se sječe na komade tri do pet kilograma, pakuje, transportuje do mjesta podjele i vrši se podjela porodicama u potrebi. Cjelokupan proces prate stručne osobe, veterinari, uposlenici i volonteri Islamic Reliefa.