donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu rezolucije UN-a o Srebrenici

Iz Hrvatske upozoravaju Crnu Goru: Rezolucija o Jasenovcu ugrozit će vam evropski put

Crna gora zastava AA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu u Šibeniku da bi eventualno usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, koju priprema tamošnja vladajuću većina, ugrozilo crnogorski put u Europsku uniju te također i odnose Crne Gore i Hrvatske.

Grlić Radman je potvrdio da je Hrvatska otpravniku poslova Crne Gore u Zagrebu uručila protestnu notu povodom njene namjere da usvoji rezoluciju o Jasenovcu, te je rekao da bi to ugrozilo bilateralne odnose dvije države.

„Zapitao sam se kakav je to povijesno-politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizira i zloupotrebljava za unutarnjepolitička nadmetanja u Crnoj Gori, negativno će se odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja”, rekao je Grlić Radman, javlja Hina.

On je kazao da je o ovom pitanju razgovarao s crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem te mu je izrazio čuđenje i zabrinutost zbog rasprave o navodnoj deklaraciji o Jasenovcu.

“Crna Gora ima jako puno posla, ona se smatra šampionom pregovora s EU na Zapadnom Balkanu, a vidimo da je ovo skretanje s važnog pravca, jer ne možete u isto vrijeme preuzimati europske vrijednosti, a onda ih sa druge strane negirati”, rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije smatra da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu rezolucije UN-a o Srebrenici i, kako je rekao, “vjerovatno se hoće ‘defokusirati’ Srebrenica, a politizirati s Jasenovcem”.