ko destabilizira BiH?

Izjave njemačkog ministra odbrane raspametile Dodika i rusku ambasadu u BiH

Thumbs b c 518f61650852433d7b57509b6c4d6158

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius doputovao je jučer u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH) u okviru koje se sastao sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima.

Njemački ministar odbrane govorio je i o ruskom uticaju u BiH, te o mogućoj krizi i destabilizaciji: „Želimo spriječiti da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrijebi ovu zonu kako bi širila svoj uticaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Njemačka će podržati angažman EUFOR Atlheae. Jako je važno da snage mogu ostati u Bosni i Hercegovini i radujem se na koji način su dobrodošli ovdje, jer i oni doprinose sigurnom okruženju za neophodne reforme“.

I to ne bi bilo ništa posebno, da nije Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, sazvao press konferenciju u vezi ove posjete, za koju su mnogi mislili da saziva radi nametanja tehničkih izmjena Izbbornog zakona BiH.

Nije prošlo puno, ambasada Rusije u BiH reagovala je na navedenu izjavu ministra odbrane Republike Njemačke Borisa Pistoriusa.

Ruska ambasada je navela kako nije Rusija već “Njemačka ta koja zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH”, prvenstveno posredstvom figure Visokog predstavnika kojeg smataraju nelegitimnim. Naglasili su još jednom da Christian Schmidt nije dobio odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, te optužili Njemačku da “destabilizuje Balkan davanjem podrške Kosovu” te da “destabilizuje Evopu podržavajući Kijev”. Na kraju su naveli da „što se tiče Rusije, ona, kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže se za razvoj dijaloga u Bosni i Hercegovini, razradu konsenzusnih dogovora, kao i za jačanje svestranih veza sa prijateljskim narodima Bosne i Hercegovine”.

Nakon ove uslijedila je reakcija i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a. Dodik je izjavio da će Schmidt možda postati dobar turstički vodič, ali nikada ništa više u BiH. Podsjetio je da su sjećanja na prošlost i njemačku ulogu u BiH tragična i bolna, te se nada da nam i budućnost ne bude takva.

Nama u BiH, kako god, ostaje Dodik, saradnja sa NATO-om, nepriznavanje visokog predstavnika u BiH od strane Dodika, ucjene, blokade i zahtjevi pojedinih političara, upitno usvajanje potrebnih zakona za otpočinjanje pregovora BiH sa EU, a kako vidimo o tome se najmanje govori.