Automobili

Kineski GWM Wey 03 napada najpopularniji segment

GWM Wey 03
Foto © Promo

Kineski proizvođači automobila se ozbiljno spremaju za ultimativni napad na tržište Evrope, a to čak ni ne rade električnim vozilima. Naime, najnoviji model s kojim žele da pokore Stari kontinent je "plug-in" hibrid s dvolitarskim turbo-benzinskim motorom koji je uparen s jednim ili dva elektromotora, zavisno od toga da li automobil ima pogon na jednu ili obje osovine.

Kako navode, dužinom od 4.7 metara GWM Wey 03 spada u vrlo kompetitivni segment srednjih SUV-ova gde caruju modeli kao što su VW Tiguan, Hyundai Santa Fe, Toyota RAV4 ili Škoda Kodiaq. Zahvaljujući popriličnon međuosovinskom rastojanju od 2.75 metara, Wey ima puno mjesta na zadnjoj klupi, čak i najviše u klasi, ali nije to ono što je glavni adut ovog modela.

To je, naime, domet na električni pogon do čak 136 km, što je vodeći rezultat u klasi. Za to je zaslužna snažna litijum-jonska baterija kapaciteta 34kWh, a Kinezi tvrde da će rekordna biti i njena brzina punjenja, čak i na običnoj utičnici.

GWM wey 11
Foto © Promo

U GWC-u računaju da bi mogli doprijeti do vozača koji se još uvjek plaše isključivo električnih vozila, pa je zato bazna motorizacija dvolitarski turbo motor koji razvija čak 204 KS, dok snagu prenosi automatski mjenjač s 9 stepeni prijenosa. Kada elektromotor pokreće zadnju osobinu, a to je na verziji AWD, ukupna snaga pogonskog sklopa je čak 442 KS, a obrtni moment enormnih 685 Nm. Sve to ovom SUV-u omogućava sprint do 100 km/h za samo 5.3 sekunde, dok je brzina ograničena na 230 km/h.

Očekuje se da će, primjera radi na njemačkom tržištu, cijena ulaznog modela biti 45 hiljada eura, dok bi najbolje opremljena verzija bila za 5.000 eura skuplja. Verzija s pogonom na sve točkove i vrhunskom opremom koštaće oko 54.000 eura, što je vrlo dobra cijena.