Ko je taj političar koji je blokirao čak trećinu anketiranih građana?

Bh. političari na društvenim mrežama: ko najviše blokira?

Block

Svako od nas ko koristi društvene mreže aktivno i ko komunicira ili bar pokušava komunicirati sa bh. političarima, sigurno je bio u situaciji da bude blokiran od strane političara ukoliko je iznio oprečno mišljenje, neslaganje ili na bilo koji način pokazao da ne podržava rad tog političara ili rad stranke iz koje dolazi.

Određeni broj političara istina koriste svoje privatne naloge na društvenim mrežama, neki ipak otvaraju zvanične profile, neki zaista direktno i otvoreno komuniciraju sa građanima, a nekima to ipak radi neko drugi za njih.

Iako bi političari koje smo mi birali, koje mi plaćamo i koji nama odgovaraju trebali da poštuju svoje sugrađane, odnosno one koji im upute kritiku jednako kao i one koji im upute pohvalu, u praksi to nije tako. Čak svjedočimo da političari neistomišljenike nazivaju javno botovima protivničkih stranaka kako bi diskreditovali bilo koju osobu koja se usudi uputiti kritiku.

U BiH političari neće odgovarati pred sudom zbog blokiranja svojih pratioca na društvenim mrežama kao što je to slučaj u Americi gdje su blokirani tviteraši tvrdili da privatni Trumpov profil @realDonaldTrump, s obzirom na objavljivani sadržaj, zapravo predstavlja 'javni forum' s kojeg se niko ne smije isključiti na osnovu svojih stavova. Tviteraši su tvrdili također da se blokiranjem uskraćuje prilika ostalima da čuju kritičke glasove. Sud je ustanovio da je Trump povrijedio prvi ustavni amandman o slobodi govora te mu zabranio da blokira pratioce na društvenim mrežama.

Možda je ovo prilika da konačno pokrenenemo ovo pitanje i u bh. javnosti. Bh. građani imaju pravo znati stavove koji političari iznose u javnosti jer blokiranje neistomišljenika suštinski predstavlja jedan oblik cenzure. Izabrani zvaničnici i ostali čiji rad utiče na bilo koji način na život građana odnosno čije plate finansiraju građani/poreski obveznici ne bi građanima smjeli uskratiti pravo na informacije o njihovom djelovanju i javno iznesenim stavovima.

Upravo iz ovih razloga, postavili samo anketno pitanje našim sugrađanima na društvenim mrežama da li su ikada bili blokirani od strane nekog bh. političara i ko su ti političari koji blokiraju.

A evo i odgovara ispitanika iz ankete:

1. Da li vas je neko od bh. političara blokirao na društvenim mrežama? 60% ispitanika je odgovorilo da jeste.

2. Ko više blokira na društvenim mrežama? Političari koji su u vlasti ili političari koji su u opoziciji? Ispitanici su rekli da su to: Političari koji su u vlasti! Čak 96,77%.

3. Ko najviše blokira na društvenim mrežama kad je u pitanju državna vlast? Ispitanici kažu: Stranke Trojke! 80%!

4. Koje političke stranke najviše blokiraju na društvenim mrežama? Evo i rezultata: Najviše blokiraju političari Socijaldemokratske partije BiH (SDP), zatim Naša stranka (NS), te Narod i Pravda (NiP).

5. Koji su to političari koji najviše blokiraju na društvenim mrežama u BiH?

Šta kažu ispitanici? Političari koji su najviše naših sugrađana blokirali na društvenim mrežama su: Dragan Mioković, kandidat za Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zatim slijede Vojin Mijatović, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te Damir Arnaut, bivši parlamentarac i aktuelni ambasador BiH u Njemačkoj.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u anketi.