Oni hapsili pa njih hapsili

Ko nam sve vodi policiju: Bježe od "kolega", hapse ih pa ih odlikuju, ima ih i na crnim listama...

Zoran Galić Vahidin Munjić Mustafa Selmanović

Bivši direktor Granične policije i aktuelni zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić je u bjekstvu. Ova vijest prilično je odjeknula u domaćoj javnosti.

Zoran Galić se sumnjiči za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja i to u vrijeme dok je bio prvi čovjek GPBiH.

Ipak, ono što dodatno zabrinjava je da je, po svemu sudeći, prilično raširio svoje "pipke" u istražnim institucijama i agencijama, a koji su mu pomogli da izbjegne hapšenje. Naime, prema informaciji Tužilaštva BiH, Galiću je neko unaprijed javio da će biti uhapšen, nakon čega je on ilegalno prešao granicu između BiH i Hrvatske.

Ako se pokaže da Galić ima i hrvatsko državljanstvo, najviše što će moći uraditi Tužilaštvo BIh je da zamoli hrvatsko pravosuđe da oni uhapse i vode postupak protiv Galića. Ipak, naizvjesnijim se čini scenario prema kojem će Galić nastaviti da normalno živi u Hrvatskoj bez straha od izručenja ili kazne, kao što su do sada radili mnogi bjegunci iz BiH u Hrvatskoj, ali i bjegunci iz Hrvatske u BiH.

Galićevo bjekstvo podsjeća na jedno mnogo važnije pitanje, a to je ko nam sve vodi policijske agencije.

Podsjećanja radi, u nedavnoj akciji, koja je provedena krajem aprila u Sarajevu, uhapšen je i v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić. Osim njega, među 23 osobe koje su tada privedene, bio je i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a. Iako su nakon ispitivanja pušteni na slobodu, njih dvojica i dalje imaju status osumnjičenih.

Ova akcija je sprovedena u okviru međunarodne operacije usmjerene protiv saradnika narko bosa Edina Gačanina Tita. Osumnjkičeni u ovoj akciji se terete za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Međutim, ovo hapšenje i sumnjičenje, kao ni reagovanje Ambasade SAD-a u BIH nije spriječilo ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka da im priredi svečani doček nakon puštanja iz policije, poslije saslušanja. Prije nekoliko dana Munjić i Selmanović su čak primili i odlikovanja, iako, podsjećamo još jednom, i dalje imaju status osumnjičenih u istrazi u koju je uključen i Europol.

Pa i sam Isak u svojoj biografiji ima neke "crne mrlje". Nije nepoznanica da je dva puta osuđivan na uslovnu kaznu zbog prijetnji i zbog nasilničkog ponašanja, 2011. i 2014. godine, te da su mu ove presude brisane iz kaznene evidencije 2016. i 2019. godine. Osim toga, 2000. godine je dobio otkaz u MUP-u ZDK, gdje je radio kao policajac, jer je na jednoj svadbi pucao iz službenog pištolja.