NEDJELJNA POSLASTICA

Kolač sa jabukama i čokoladom

Kolac
Foto © instagram

Sezona jabuka je u jeku, a kolač koji vam predlažemo da napravite se priprema se brzo i lako i ne zahijeva neku posebnu vještinu.

Jabuke možete izrendati, spakovati u kese i staviti u zamrzivač, tako da uvek budu spremne za kulinarske čarolije, piše na Instagram stranici larisa_stajic. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Mjera je šolja od 250 ml.

Sastojci:

2 jajeta 1/2 – 1 šolja šećera 1 šolja (oko 240 g) griza 5 g praška za pecivo 3-4 (oko 650 g) jabuka 1 šolja (oko 150 g) oraha 10 g vanilin šećera 1 kašičica cimeta 4 kašičice kakaa 1/2 šolje (125 ml) ulja 1 šolja (250 ml) jogurta

Preliv:

1 šolja (250 ml ) mlijeka 100 g čokolade 1/2 šolje šećera (može i manje) 50 g maslaca (ili margarina) 3 kašičice kakaa Priprema:

Umutite pjenasto jaja sa šećerom. Dodajte ulje i jogurt pa promješajte. Griz, orahe, kakao i prašak za pecivo sjedinite, pa dodajte u smjesu od jaja. Dobro promiješajte. Zatim dodajte izrendane jabuke sa cimetom i vanilin šećerom.

Sve lagano izmešajte, pa izlijte u podmazan pleh veličine 20×30 cm. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Pred kraj pecenja pripremite preliv. Sjedinite mlijeko, šećer, maslac, kakao i čokoladu i stavite na ringlu da provri. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta. Zatim ga sklonite sa šporeta i ostative nekoliko minuta da se prohladi i zgusne.

Vruću koru izbockajte viljuskom i prelijte čokoladnim prelivom. Sačekajte da se kolač ohladi i poslužite.