izbor za vaše zdravlje

Koliko je konzervirano voće zdravo?

Voce shutterstock 1022290516 768x512

Da li ste se ikada zapitali da li je posezanje za konzerviranim ananasom ili nekim drugim voćem dobar izbor za vaše zdravlje?

Ovde možete saznati o zdravstvenim prednostima konzerviranog voća, ali i uobičajenim zabludama, a mi ćemo vam pružiti praktične savete za uključivanje konzerviranog voća u zdravu ishranu.

„Stalno slušamo – sveže je najbolje“, ali konzervirano voće može biti jednako hranljivo“, kaže Čelsi LeBlan, vlasnica „Chelsea LeBlanc Nutrition“ u Nešvilu u Tenesiju.

Konzervirano voće obezbeđuje ugljene hidrate za energiju, vlakna za varenje i vitamine i minerale koji nas održavaju zdravim.

Da li ste znali da se konzervirano voće bere u vrhunskoj zrelosti, a zatim se konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da se obezbedi da zadrže svoju vrhunsku ishranu i ukus kad god ste spremni da uživate u njima. Pošto su upakovane na vrhuncu svežine, možete nastaviti da jedete te sočne letnje breskve ili neko drugo voće tokom cele godine.

Baš kao i sveže i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Prema pregledu iz 2019. objavljenom u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani, voće i povrće podržavaju naše opšte zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti.

LeBlank čak ukazuje na nedavni pregled iz 2020. objavljen u Nutrients koji je pokazao da povećanje unosa voća i povrća (uključujući voće u konzervi) može promovisati bolje mentalno zdravlje.