
Miris omekšivača mnogima je jedan od omiljenih, a da ne spominjemo osjećaj mekoće koji ostaje nakon njega. Ali umjerenost je ključ svega, uključujući korištenje omekšivača.
U svemu treba da postoji mjera, a čak i kada koristite omekšivač , na leđima bez razloga ne piše koliko tačno treba da stavite tokom jednog pranja .
Omekšivači tkanina, iako su dizajnirani da daju tkaninama ugodan osjećaj, često sadrže kemikalije koje se talože na vlaknima odjeće.
Dugotrajna upotreba previše omekšivača može uzrokovati nakupljanje ovih ostataka, čineći odjeću masnom i teškom, a boje mogu postati beživotne i bez sjaja.
Osetljive tkanine, poput mikrovlakana, sportskih materijala ili peškira, posebno su podložne oštećenjima uzrokovanim upotrebom previše omekšivača.
To može smanjiti njihovu sposobnost da upijaju vlagu, što znači da će ručnici postati manje efikasni, a sportska odjeća neće moći 'pravilno disati'.
Dakle, iako vaša odjeća i dalje izgleda mekano, možda neće zadržati svoje osnovne funkcije.
Oprez ako imate osjetljivu kožu
Negativan uticaj može da ojseti i naša koža, omekšivači sadrže mirise i hemijska jedinjenja koja mogu izazvati iritaciju, posebno kod osoba sa osjetljivom kožom ili onima sklonim alergijama.
Ovi ostaci hemikalija ostaju na odjeći i dolaze u direktan kontakt sa kožom, što može uzrokovati svrab, crvenilo ili osip.
Kako bi se izbjegle ove nuspojave, preporučuje se smanjiti upotrebu omekšivača, odnosno staviti ga onoliko koliko je potrebno, a uvijek postoje prirodne alternative, poput alkoholnog octa, koji je efikasan i nježan i za tkanine i za samu mašinu za pranje veša.
Umjesto da se previše oslanjate na hemikalije za mekoću, fokusirajte se na pranje i sušenje odjeće na pravi način.
A ako želite biti sigurni da zaista perete kako treba, provjerite idealnu temperaturu za pranje donjeg rublja, farmerki, ručnika i jastučnica. To je obično naznačeno na unutrašnjoj etiketi.