Kritike, kandidatura, stan i financijski potezi potresaju Sarajevo

Kontroverze oko Benjamine Karić: Kandidatura, stan i novogodišnja proslava dovode u pitanje integritet gradonačelnice Sarajeva

Benjamina Karić Nermin Niksic Denis Becirovic

Benjamina Karić, trenutna gradonačelnica Sarajeva, suočava se s sve većim kontroverzama oko svoje kandidature za načelnicu Općine Novo Sarajevo, koje su izazvale burne reakcije javnosti i političkih aktera. Nedavna otkrića o njenim poslovnim i privatnim aktivnostima dodatno su potpalila raspravu o moralnosti i integritetu njenog političkog angažmana.

Centralna tačka kontroverzi je Karićeva nedavna kupovina stana u ulici Maršala Tita po znatno umanjenoj cijeni tržišne vrijednosti. Medijska istraživanja otkrila su da je gradonačelnica kupila ovaj stan neposredno prije najave svoje kandidature za načelnicu Novog Sarajeva, što je izazvalo sumnje u povlašteni položaj koji može imati zahvaljujući svom političkom uticaju. Ova situacija podstakla je javnost na postavljanje pitanja o etičnosti njenih poslovnih odluka i stvarnoj predanosti lokalnoj zajednici koju planira voditi.

Nedavna organizacija novogodišnje proslave u Sarajevu također je izazvala kontroverze. Gradonačelnica je odobrila angažman popularne pjevačice Severine za nastup, čime je gradski budžet opteretila iznosom većim od 700.000 KM.

Organizator proslave Nove godine je Kraljica d.o.o. s kojom je Gradska uprava, na čelu s Karić, vodila direktan pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Ovaj trošak je tri puta veći u odnosu na prethodne godine, što je izazvalo opravdane sumnje u transparentnost u raspodjeli javnih sredstava pod Karićevim vođstvom. Građani su kritični prema ovakvim visokim troškovima, posebno u kontekstu ekonomskih izazova s kojima se suočava Sarajevo.

Pored toga, Karićeva kandidatura za načelnicu Općine Novo Sarajevo postavlja pitanja o njenoj stvarnoj povezanosti s tom lokalnom zajednicom. Njeni kritičari ističu da preferiranje života u centralnom dijelu grada sugerira manjak angažmana i interesovanja za potrebe i probleme građana Novog Sarajeva.

Nadolazeći lokalni izbori predstavljaju ključni trenutak za građane da izraze svoje mišljenje o političkom smjeru koji žele za svoju općinu. Kontroverze oko Karićeve kandidature, kao i nedavni finansijski i poslovni potezi, mogu značajno utjecati na ishod izbora i politički pejzaž Sarajeva u narednom periodu.