Nip jači „ za duplo“ od SDP-a

Krajiina: Bespuća „tesanja“ nove parlamentarne većine. Može li NES opet povesti Kanton 1?

Skupstina usk

Pravosnažna presuda protiv Agana Bunića kantonalnog zastupnika u Skupštini USK dala je novi impuls,a možda i zaokret u krajiškim nadmudrivanjima oko formiranja nove parlamentarne većine.

Umjesto Bunića kojme CIK BiH „uzima“ mandat, u Skupštinu USK dolazi slijedeći kandidat sa liste Narodog evropskog saveza (NES) jer je Bunić na izborima u ovaj zakonodavni organ bio član NES-a.

Na njegovo mjesto dolazi Elvir Risović Beli i tako u Skupštini „pojačava „ tim NES-a koji će imati sedam zastupnika, jednog manje od SDA. Inače, Bunić je „kum“ aktuelne Vlade USK premijera Nijaza Hušića ( SDA) a zajedno sa njim i drugi odbjegli NES-ovac dr. Hajrudin Halilović.

Bunić i  Halilović, "kumovi Hušićeve vlade
Foto © Bunić i Halilović, "kumovi" Hušićeve vlade

Promjena stranačkih dresova, „kupovina“ zastupnika i „preletači“ najpopularnija je disciplina u Krajišnika posljednjih 30 godina parlamentarizma. Nema stranke koja se time manje -više nije bavila.

Agan Bunić je kao mladi političar startovao u SDA, bio načelnik Općine Bužim, potom došao u Radončićev SBB odakle je isključen krajem 2019.godine zbog „samostalnog kadroviranja“, da bi dva mjeseca kasnije prešao u Narod i pravdu (NiP) . Ni ovdje se nije dugo zadržao, suspendiran je jer je pokušao da „preuzme“ Kantonalni odbor NiP USK u svoje ruke. Prije nego je ušao u NES imao je kratku „avanturu“ sa bužimskom Nezavisnom listom.

Elvir Risović Beli
Foto © Elvir Risović Beli

Dr. Hajrudin Halilović je u NES-u odavno, još od vremena kada je nosila ime A-SDA. O nesporazumima između njega i stranke uvijek se pričalo kuloarski, ali se znalo da kada se Halilović ne pojavi na Skupštini USK, niti se stranci javlja na telefon, da je „opet neki šum u komunikaciji“, dok bi se dr. Halilović pravdao pred javnošću obično protivpitanjem bez odgovora šta ako je on u vrijeme održavanja Skupštiine imao neodložnu operaciju. Nezvanično, dr. Halilović je srušio svog premijera Mustafu Ružnića, jer mu nisu mogli (ili htjeli) ispuniti želju da bude direktor Kantonalne bolniice „Dr. Irfan Ljubijankić“.

Odmah nakon „izdaje“ NES je, nezvanično, pokrenuo izvršavanje notarskih ugovora koji imaju karakter izvršne isprave a koji su prije izbora 2022. potpisali Bunić i Halilović od po 500.000 KM. Ta pravna aktivnost NES-a ,kako god, nije nikako prijala ovom dvojcu, jer svi vole pare. To je sada kod Općinskog suda u Bihaću. Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću pravosnažnom presudom „odstranio“ Agana Bunića iz politike i „vratiio“ NES-u mandat, nezvanično vode se pregovori i sa dr. Haliovićem da „dođe tobe“,

Takođe se priča da NES vodi neslužbene razgovore sa ostalim opozicionim strankama ( DF, SBiH) ali, nezvanično , i sa NiP-om, jer je NiP nezadovoljan onim što je dobio u Hušićevoj vladi. Naime, NiP je sa „kupovinom“ jednog zastupnika POMAK-a ( Šuhret Fazlić) i prelaskom izbačenog člana Naše stranke Jasmina Hušića i njegove redove sada jači „ za duplo“ od SDP-a koji ima dva zastupnika.

Bajramović  i Samardžić, akteri sarajevske "priče" u liftu
Foto © Bajramović i Samardžić, akteri sarajevske "priče" u liftu

Naime, NP ima samo jednog, a SDP dva ministra u Vladi USK. NES vjerovatno polaže nade i u činjenicu da čelnik NiP u Krajini federalni zastupnik Halil Bajramović zbog pravosnažne sudske presude mora u zatvor na tri godine. Moguće da sa tim ima i veze upit Sulejmana Samardžića Općinskom sudu u Bihaću koji je 15.februara tražio odgovor kada će Bajramović u zatvor.

Općinski sud mu je odgovorio da je po Bajramovićevom zahtjevu njemu odložen početak izvršenja kazne do 7.maja 2024. godine. Samardžić je novim podneskom sudu 15.marta tražio da mu se saopće razlozi zbog kojih je Bajramoviću odloženo izvršenje zatvorske sankcije. Sulejman Samardžić je lice koje je od Bajramovića primilo nekoliko šamara u liftu u Sarajevu.

Halil Bajramović je „vjerni“ protivnik NES-a za koji je tvrdi da je „ gori i od SDA USK“ pa je od Centrale NiP -a dobio „zeleno svjetlo“ da koalira sa SDA, što se na kraju i dogodilo. Zahvaljujući i činjenici da je NES prije toga kada je 2022. godine napravio većinu sa SDA izdao dotadašmjeg partnera SDP, SDP mu je uzvratio istom mjerom ušavši sa NiP-om u aktuelnu krajišku vladu koju vodi Nijaz Hušić (SDA).