GIBANJE,LJULJANJE I KLIZANJE VLASTODRŽACA

Mehmed Mahmić: Premijer Hušić i njegovi „ministrići-glumci“ ostao bez jedne ručice

Nijaz Hušić

Dvije sedmice prije, sve je bilo idealno, sudeći barem po fotografiji osam zastupnika SDA u Skupštini USK objavljenoj 25.aprila na FB -statusu Mehmeda Mahmića, predsjednika SDA Bosanska Krupa i jednog od zastupnika.

No , snioć je Mehmed Mahmić (SDA), zastupnik u Skupštini USK na svom FB nalogu objavio status koji se proteklih 15 sati „šeruje“ po Kantonu.

-Vlada USK Nijaza Hušića ostala bez jedne ručice...jasno i glasno-napisao je Mahmić, predsjednik SDA Bosanska Krupa.

U komentarima koji su uslijedili Mahmić je Hušićeve ministre nazvao „ministrići-glumci“ te se, očigledno sukobio sa „svojim“ premijerom, za koga je konstatirao da prati svoje „ministriće“ i izazvao ga „na dvoboj“.

Mahmićev sinošnji  FB status
Foto © Mahmićev sinošnji FB status
Mahmićev komentar o "ministrićima -glumcima"
Foto © Mahmićev komentar o "ministrićima -glumcima"

Da li je na pomolu pad Vlade premijera USK Nijaza Hušića (SDA) koju čine kadrovi SDA, SDP, POMAK-a i Naroda i Pravde? Naznake ovakvog raspleta, tek kao nagovještaj, pojavile su se kada je nedavno Nermin Ogrešević, čelnik NES-a otišao „na noge“ Elmedinu Konakoviću (NiP) na svebošnjački susret u Sarajevu. Potom su uslijedili „ slučajni“ razgovori sa premijerom FBIH Nikšićem i informacije kako će Federalna vlada,ipak, pomoći izgradnju infrastrukturnog objekta gradskog bazena u Cazinu sa tri miliona KM.

Na sve to se nadovezao osebujni i rustikalni federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, spektakularnim izjavama, helikopterisanjem, porodično-stranačkim slikanjima i videima učenja Fatihe u Memorijalnom centru Potočari, te cirkuskim i neukusnim dočekom prethodno privedenih visokih dužnosnika Federalnog MUPa protiv kojih se vodi istraga u osjetljivom i velikom krivičnom predmetu koji prate i međunarodne policijske agencije.

Isak je bivši član NES-a i sve je više zabavljač na društvenim mrežama nego ozbiljni funkcioner Federacije BiH. Za petak je , nezvanično, najavljen susret Ogreševića i Nikšića u Sarajevu. Špekulira se da je NES spreman da sa svojim rukama podrži Federalnu vladu u zamjenu za „pomoć“ u stvaranju većine na USK na čelu sa NES-om.

Istovremeno, posljednja sjednica Skupštine USK pokazala je da zakonodavni organ „jaše“ ivicom kvoruma,a užas na licu predsjedavajućeg Zikrije Durakovića (POMAK) koji se nekoliko puta „zalijetao“ da prekine sjednicu, jer se većina bila razbježala, vidi se i danas, sedmicu nakon sjednice.

Predsjedavajući Zikrija Duraković- "Posijedio" na zadnjoj sjednici Skupštine USK
Foto © Predsjedavajući Zikrija Duraković- "Posijedio" na zadnjoj sjednici Skupštine USK
Mehmed Mahmić
Foto © Mehmed Mahmić

Takođe se intenzivno govori o tinjajućem nezadovljstvu POMAK-a i NiP-a koji imaju premalo ministara u odnosu na broj zastupnika u Skupštini , jer je ministarska svita uglavnom iz reda SDA i SDP. Uz sve to, sve više se uočava ne samo od opozicije, novinara i javnosti,nego i od skupštinske većine da je veći broj ministara izabran „ s koca i konopca“, da se ne samo najbolje ne snalaze, nego da su skoro pa zalutali u svoje resore.

Posebno je to uočljivo kod ministrice zdravstva koja se uglavnom „ ne miješa u svoj posao“, i kod ministra obrazovanja koji ima jedan od najsloženijih resora,a već je doživio nekoliko javnih blamaža. Takođe i borački ministar pored populizma iskazuje zanimljivu upornost u izbjegavanju provođenja pravosnažnih sudskih presuda.

Ramo Isak- populizam, površnost i aktivizam na društvenim mrežama
Foto © Ramo Isak- populizam, površnost i aktivizam na društvenim mrežama

Stoga, Mahmićevo „tepanje „ ministrima u deminutivu više liči na „stavljanje stvari na svoje mjesto“ i kazivanje istine „ u brk“, nego na izrugivanje. No, ne smiju se zanemariti interesi zastupnika koji se presvlače u „političku košulju“ pa treba dobro prokljuviti šta je izazvalo otvoreni sukob premijera Hušića i zastupnika Mahmića. Mahmić je dugogodišnji SDA funkcioner, sa trećim, ako ne i četvrtim mandatom u Skupštini USK, zaposlen u Službi za pennziono -invalidsko osiguranje USK.

Nejednom je znao „pokazati zube sa desnima“ kolegama iz Stranke, pamte se događaji kada je sa svojim Krupljanima znao upasti u prostorije Kantonalnog odbora i isprevrtati im stolove boreći se za neke interese, a poznat je kao zastupnik koji nije glasao za svoja dva premijera pokazujući da „nije zadovoljan“. Naravno, unutarstranačke bitke i rascjepi nisu izum SDA, ima ih kod svih stranaka, i o njima se nikada ne govori sve dok ne postanu „javno dobro“. Šta je „iza brijega“ pokrenuo zastupnik Mahmić, čut će se.