dan epilepsije, 12. februar

Mnogo je neznanja i zabluda o epilepsiji

Zdravlje shutterstock 2122756115 720x480

Centar protiv epilepsije se uključio u promociju potreba osoba sa ovom bolešću...

Međunarodni dan epilepsije, 12. februar, svake godine promoviše svijest o epilepsiji u više od 120 zemalja svijeta. Svakog drugog ponedjeljka u februaru ljudi širom svijeta se udružuju kako bi obilježili ovaj dan i govorili o problemima sa kojima se suočavaju osobe sa epilepsijom, njihove porodice i njihovi njegovatelji.

Međunarodni dan epilepsije ključna je inicijativa koju će globalna zajednica oboljelih od epilepsije koristiti za pokretanje provedbe desetogodišnjeg intersektorskog globalnog akcionog plana Svjetske zdravstvene organizacije za epilepsiju i druge neurološke poremećaje (2022-2031) ili IGAP.

Jedna od ključnih prepreka za postizanje ovih globalnih ciljeva specifičnih za epilepsiju je nizak nivo zdravstvene pismenosti i visok nivo nerazumijevanja i zabluda o epilepsiji. Nedostatak znanja također može doprinijeti izazovima u pristupu liječenju zbog pogrešne dijagnoze, neodgovarajućih odluka o liječenju, neadekvatnog pružanja njege i nedovoljne podrške osobama sa epilepsijom i onima koji se brinu o njima.

Ustvari, zbog stigme koja okružuje epilepsiju, u mnogim dijelovima svijeta, oboljeli se neće javiti da potraže njegu.

Nedostatak znanja ometa i davanje prioriteta epilepsiji i dodjelu resursa od političara i donosilaca odluka, kao i prepoznavanje potrebe za specifičnim politikama i programima za rješavanje tereta epilepsije.

Podizanje svijesti o epilepsiji u školama, radnim mjestima i zajednicama je neophodno da se umanji stigma koja vlada prema oboljelim, a BiH nije izuzetak.