Povezanost sa strankom Narod i pravda izaziva pažnju javnosti

Na Amira Pašića Faću pucao brat kandidata NiP-a, obojica zaposleni u instituciju kojom rukovodi NiP-ov direktor

Amir Pašić elmedin konakovic

Sulejman Jasika i Mustafa Mehičević, dvojac koji je osumnjičen za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće, provest će narednih mjesec dana u pritvoru.

Jasiki i Mehičeviću određen je jednomjesečni pritvor zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela pokušaja ubistva i nezakonitog posjedovanja oružja.

Prema svjedočenju Pašića, napadači su povezani s narko kartelom "Tito i Dino", čije veze s bosanskohercegovačkom politikom, odnosno političkom strankom Narod i pravda, su izašle u javnost na osnovu prepiski iz aplikacije Sky.

Odluka o pritvoru znači da će Kantonalna uprava civilne zaštite najmanje mjesec dana biti bez jednog zaposlenika. Naime, Sulejman Jasika radi u toj instituciji, kojom rukovodi direktor Dženan Brkanić (Narod i pravda) od maja 2023. godine.

Ovo nije jedina veza između osobe koja je pokušala ubiti Pašića i stranke Narod i pravda. Sulejman Jasika je brat Adisa Jasike, kandidata Naroda i pravde za Skupštinu Kantona Sarajevo na Općim izborima 2018. godine.

Zanimljivo je da su obojica braće Jasika zaposlena u istoj instituciji kojom rukovodi direktor iz stranke Narod i pravda.

Još uvijek nisu formalno poznati motivi pokušaja ubistva, ali je poznato da je Pašić u posljednjih nekoliko mjeseci oštro kritikovao predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, s kojim je nekada bio blizak prijatelj, iznoseći manje poznate i kompromitirajuće informacije iz života aktuelnog ministra vanjskih poslova BiH.