najvažniji obrok u danu

Namirnice koje ne treba da jedete na prazan želudac, mogu da izazovu tegobe

Dorucak

Doručak je najvažniji obrok u danu, koji nam daje potrebnu energiju, ali nije sva hrana pogodna za konzumaciju odmah nakon spavanja. Ovo posebno važi za ljude koji pate od određenih stanja.

Na primjer, crna kafa na prazan želudac može negativno utjecati na gastrointestinalni trakt. Osim crne kafe, postoji još šest namirnica koje nisu dobar izbor za doručak, smatra dr Elena Polubok.

„Ujutro ne bi trebalo da jedete slatkiše i citruse . Slatka hrana je bogata šećerom, što znači da će vam inzulin porasti, ali ćete biti gladni sat vremena kasnije. “Zbog svoje kiselosti, agrumi oštećuju sluznicu želuca, mogu uzrokovati gastritis ili čak čir,” rekla je.

Sirovo povrće je odličan izvor vlakana, ali ga je bolje jesti za vrijeme ručka jer može izazvati nadimanje i gasove ujutru. Pored toga, paradajz je takođe kisela hrana, što znači da utiče na organizam na isti način kao i citrusi.

„Instant žitarice i kašice su takođe loš izbor. Najbolje ih je isključiti iz ishrane jer sadrže mnogo šećera, a ponekad i štetnih konzervansa“, napominje dr. Polubok.

I na kraju, možda neočekivano, hrana koju bi trebalo da izbjegavamo ujutru su banane.

„Ovo voće sadrži veliku količinu magnezijuma, koji tijelo teško apsorbuje na prazan želudac. Osim toga, rizikujete da narušite ravnotežu između kalijuma i magnezijuma u tijelu“, zaključio je ljekar.