JEDNOSTAVNO SE PRAVE

Napravite zapečene šampinjone punjene sirom i šunkom

Hrana 1

Šampinjoni su odličan dodatak svakom jelu, a uz ovaj recept mogu postati i glavni obrok...

Jednostavno se prave, a sastojke možete prilagoditi prema vlastitim željama.

Umjesto šunke možete koristite i druge suhomesnate proizvode, ali i mljeveno meso. Također, osim osnovnih začina, možete koristiti i peršin, bijeli luk i slično.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

veći šampinjoni

sir edamer

šunka

malo ulja

začini (sol, biber)

Priprema

Četkicom pažljivo očistite gljive. Nemojte ih prati jer će upiti vodu i neće biti ukusne. Uklonite peteljke te ih usitnite. Premažite gljive uljem te ih posolite. Poredajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Narežite šunku ili neki drugi suhomesnati proizvod na komadiće, a sir naribajte. Možete koristiti i mljeveno meso, ali ga prije punjena morate dodatno začiniti. Stavite šunku i usitnjene peteljke pa pospite naribanim sirom. Također, možete dodatno koristiti i parmezan.

Šampinjone pecite u zagrijanoj rerni na 190 stepeni nekih 20 minuta. Servirajte ih dok su topli, a možete ih dodatno ukrasiti i svježim peršinom ili nekim drugim biljem.