slijedi popunjavanje vlade

Nizozemska ide udesno: Postignut koalicioni sporazum

Geert Wilders

Skoro je zvanično. Nizozemska je skrenula udesno.

Osim ako ne dođe do zastoja u posljednjem trenutku, sljedeću vladu zemlje činit će krajnje desničarska Partija za slobodu (PVV) Geerta Wildersa, dvije grupe desnog centra i populistički Pokret građana poljoprivrednika (BBB), objavio je Wilders u srijedu.

"Imamo vladajući sporazum, tako da su to vrlo dobre vijesti", rekao je Wilders novinarima.

Ali zanimljivo, Nizozemci još uvijek nisu obaviješteni o Wildersovom izboru za premijera, što je odraz stalnih neslaganja unutar ovog bloka, piše Politico.eu.

Wilders je rekao da će razgovori o odgovarajućem kandidatu za premijera biti "pokrenuti kasnije".

Koalicija koju predvodi Wilders uključivala bi Narodnu stranku za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Ruttea i centrističku stranku Novi društveni ugovor (NSC).

Dogovor još trebaju potvrditi parlamentarni klubovi sve četiri stranke. A izbor novog premijera mogao bi i dalje baciti ključan.

Saopćenje označava skoro šest mjeseci mukotrpnih pregovora između četiri stranke. U jednom su momentu oni propali izlaskom iz pregovora lidera NSC-a. No, nakon skoro dva mjeseca, on se vratio za pregovarački sto.

Čineći neke ustupke, uključujući pristanak da neće biti premijer, Wilders – šokantni pobjednik prošlogodišnjih izbora – izgleda da je konačno uspio postići dogovor.

Wildersova pobjeda na izborima 22. novembra prošle godine, je naširoko viđena kao nagovještaj ekstremne desnice na izborima za Evropski parlament sljedećeg mjeseca. Očekuje se da će njegovo uključivanje kao glavne snage u novu vladu predstavljati izazov za zvaničnike u Briselu, s obzirom na njegove euroskeptične, antimigrantske stavove.

"Ako uspije, ovo se može smatrati historijskim danom", rekao je Wilders za holandsku televiziju NOS u srijedu ujutro prije objave. "Biti najveća stranka u kabinetu, to je nešto o čemu možete samo sanjati kao lider stranke i to je dobro za naše birače", dodao je.

S obzirom da su tri druga stranačka lidera također odlučila ostati u parlamentu umjesto da budu ministri, još uvijek se mnogo toga ne zna o tome kako će izgledati sljedeći holandski kabinet.

Wilders pripada političkom klubu u Evropi gdje su Viktor Orban, Janez Janša, njemačka neonacistička stranka AfD, Liga ekstremnog desničara Italije Mattea Salvinia...