doprinijeli kršenju zakona rata

Nizozemski sud naredio vladi: Obustavite izvoz dijelova za avione F-35 Izraelu

Avion F-35
Foto © EPA

Nizozemski žalbeni sud naložio je danas vladi da blokira sav izvoz dijelova borbenih aviona F-35 u Izrael u roku od sedam dana.

"Neosporno je da postoji jasan rizik da će izvezeni dijelovi F-35 biti korišteni za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava", naveo je sud.

Tužbu protiv holandske vlade pokrenulo je nekoliko grupa za ljudska prava, uključujući holandski ogranak Oxfama, prošlog decembra. Niži sud ranije nije naredio holandskoj vladi da zaustavi izvoz, iako je rekao da je vjerovatno da su F-35 doprinijeli kršenju zakona rata.

On je takođe rekao da zemlja ima veliki stepen slobode kada odmerava politička pitanja prilikom odlučivanja o izvozu oružja. Ovakav argument odbacio je Apelacioni sud, koji kaže da politički i ekonomski interesi ne nadmašuju jasan rizik od kršenja pravila ratovanja.

Apelacioni sud je također rekao da je vjerovatno da su F-35 korišteni u napadima na Gazu, što je dovelo do neprihvatljivih civilnih žrtava. Odbacio je i argument holandske države da ne mora raditi novu provjeru izvozne dozvole.