Novi operativni softver

Nova Kia EV6 dobiva jaču bateriju za veći domet. Osvježen je i izgled

Kia

KIA je predstavila novi izgled svog električnog modela EV6 i novu bateriju koja povećava njegov domet.

Osvježenje koje donosi sportski izgled

Novi izgled dolazi sa prilagodljivim LED farovima inspirisanim onima na većoj Kii EV9 i nadolazećim EV3 i EV5.

Prednje rešetke su također proširene i daju agresivniji izgled. Kontrastna, sjajno crna stražnja ploča sada je podijeljena na tri segmenta sa oštrijim rubovima, dajući joj sportski izgled.

Jača baterija znači veći domet između punjenja

Baterija EV6 od 77,4 kWh zamijenjena je novodizajniranom jedinicom od 84 kWh, koja, prema korejskom homologacijskom testiranju, pruža domet od skoro 500 kilometara između punjenja. To je dvadesetak kilometara više od 474 kilometra koliko je stariji model prešao u korejskom testnom ciklusu.

Ovo sugeriše da bi se domet EV6 prema evropskim WLTP testovima mogao povećati sa oko 530 kilometara, koliko je ranije postignut početnim modelom Air, na oko 550 kilometara. Međutim, specifikacije novog EV6 za Veliku Britaniju i Evropu tek treba da budu potvrđene.

Pogonski sklop je nepromijenjen: postoji sistem s jednim motorom koji šalje 226 KS na zadnje točkove i sistem pogona na sva četiri točka sa dva motora sa 321 KS.

Kia tek treba da razjasni da li će vrhunski EV6 GT sa 577 KS takođe biti prilagođen. Noviji Ioniq 5 N Hyundaijevog sestrinskog brenda baziran je na istoj platformi i proizvodi 641 KS, što sugerira da bi povećanje za GT moglo biti na kartama.

Insajderi kažu da je revidirani EV6 napravio korak naprijed u kvaliteti materijala i napravio manje stilske izmjene, koje uključuju preoblikovani volan i elegantniji ekran osjetljiv na dodir za infotainment.

Novi operativni softver

Ekran pokreće novi operativni softver, koji nudi ugrađene video i muzičke streaming usluge i poboljšanu glasovnu kontrolu. Softver za upravljanje automobilom sada se takođe može ažurirati bežično, što znači da nema potrebe da idete u prodavnicu automobila radi nadogradnje.

Korejske isporuke novog EV6 počet će sljedećeg mjeseca. Očekuje se da će prodaja u Velikoj Britaniji početi do zime.