
Praznici su jedna od prilika koja nam daje mogućnost da provedemo neko vrijeme sa porodicom i prijateljima u užurbanoj svakodnevnici. Puna praznična trpeza je mjesto koje okuplja mlade i stare oko ukusnih jela.
„Ono što je obavezno na prazničnoj trpezi su: sarme, salata, kiflice i pogača. Naravno, ukoliko mogućnosti dozvoljavaju, i u zavisnosti od toga kakva je praznična trpeza, na istoj se može naći neko pečenje ili riba. Međutim, to nije sve, treba se i zasladiti, tako da je obavezna i baklava ili neka torta“, ali ono što je najbitnije jeste da je porodica na okupu, da se šire ljubav i mir, da praštamo jedni drugima, poštujemo i razumijemo.
Na novogodišnjoj večeri prvo se služi predjelo koje se najčešće sastoji iz začinjenih pršuta, kobasica, salama, raličitih vrsta sireva, kajmaka, salata punih majoneza, raličitih vrsta pita i slično.
Kao nezaobilazni sastavni dio svakog novogodišnjeg predjela izdvaja se proja koja se služi posljednja kako bi se jela sa glavnim jelom. Nakon što gosti pojedu svoja predjela slijedi služenje novih pića, naravno alkoholnih koji bi se pili uz glavo jelo. Između glavnog jela i predjela služe se tradicionalni specijaliteti koji oslikavaju naš mentalitet – sarma i punjena paprika. Sve češće domaćice pored ovog služe i rolovanu piletinu za one koji ne jedu pečenje koje slijedi. Zatim se služi glavno jelo. U regionu postoji neka čudna tradicija da ni jedan doček Nove godine ne može proći bez pečenja. Služe se uglavnom jagnjeće pečenje uz tradicionalnu kupus salatu ili turšiju. Kao još jedna alternativa za one koji ne jedu pečenje služi se i roštilj.
Nakon prejedanja za Novu godinu pored svega navedenog služi se posljednji dio večere – torta, koja po nekom nepisanom pravilu mora biti čokoladnai sa puno oraha, badema, plazme, odnosno svega teškog za želudac i jako kaloričnog. Kao posljedica nekontolisanog jela ovako teške hrane i konzumiranja alkohola vrlo često sutradan se javlja mučnina koju mnogi pokušavaju da suzbiju konzumacijom kisele vode kako bi želudac “ proradio“. Ovo je možemo slobodno reći blaga posljedica pretjeranog jela i pića. Vrlo često se dešava da najčeše muškarci zbog veće konzumacije završe u hitnoj pomoći na pražnjenju želuca, a kao najgori problem izdvajaju se i problemi sa srcem koji nisu tako rijetki u ovo doba godine baš upravo kao posljedica prekomjernog konzumiranja hrane i pića.
Preporučujemo Vam da uživate u Novoj godini, ali da budet umjereni. Takođe preporučujemo domaćicama da prilikom odabira hrane koju ćete spremiti za novogodišnju trpezu vodite računa da sastojci budu manje kalorični I masni, jer ipak provod ne čini samo hrana već i kvalitetno vrijeme provedeno sa prijateljima.