nove analize

Otkriveni najstariji virusi kod ljudi, postoje i danas: Imali ulogu u izumiranju neandertalaca

Istrazivanje shutterstock 1955215519 f

Naučnici su sproveli nove analize dva skeleta koje sugeriraju da su tri moderna ljudska virusa zarazila neandertalce prije oko 50.000 godina.

Neandertalci koji su živjeli prije 50.000 godina bili su zaraženi s tri vrste virusa koji i danas haraju svijetom, otkrili su istraživači.

Ovi tragovi drevnih virusa najstariji su ostaci ljudskih virusa ikada otkriveni, objavio je New Scientist . Oni su oko 20.000 godina stariji od prethodno otkrivenog i proglašenog najstarijim ljudskim virusom ikada pronađenim.

Naučnici su pronašli drevne viruse nakon što su ispitali sekvence DNK izvađene iz skeleta dva muška neandertalca koji su prvobitno pronađeni u Čagirskoj pećini, koja se nalazi u planinama Altaj u Rusiji. Činilo se da je nekoliko sekvenci virusnog porijekla, pa ih je tim uporedio sa modernim virusima za koje se zna da uzrokuju doživotne infekcije.

Isključili su mogućnost da virusi potiču od modernih ljudi koji su se bavili kosturima ili od životinja koje su se njima hranile gledajući specifične potpise u virusnoj DNK koji se razlikuju između drevnih i modernih uzoraka.

Naučnici su otkrili da su prije izumiranja neandertalaca imali infekcije sa tri virusa: adenovirusom, herpesom i ljudskim papiloma virusom. Istraživači vjeruju da bi ovo mogao biti dokaz da su virusi igrali ulogu u izumiranju neandertalaca, koji su nestali prije oko 40.000 godina.