KAKVE VEZE KINA IMA SA OVOM DROGOM

Ovo je najveći ‘‘otrov‘‘ u odnosima SAD i Kine (nije Tajvan)

kina amerika

To je bilo jedno od pitanja na stolu dok su se sastali lideri najmoćnijih ekonomija svijeta, kineski lider Xi Jinping i predsjednik SAD-a Joe Biden, izvan San Francisca u srijedu.

Fentanil i drugi sintetički opioidi godišnje odnose desetine hiljada mladih Amerikanaca, a tvar pomaže trovanju odnosa SAD-a s Kinom. To je bilo jedno od pitanja na stolu dok su se sastali lideri najmoćnijih ekonomija svijeta, kineski lider Xi Jinping i predsjednik SAD-a Joe Biden, izvan San Francisca u srijedu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) SAD-a, predoziranje sintetičkim opioidima, većinom uzrokovan fentanilom, vodeći je uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama među osobama od 18 do 45 godina.

CDC procjenjuje da je više od 100.000 ljudi u SAD-u umrlo od predoziranja drogom u 2022. godini, a većina tih smrti uzrokovana je fentanilom ili drugim sintetičkim opioidima, piše cnn.com. Fentanyl_Oxy_M30_2

KAKVE VEZE KINA IMA SA OVOM DROGOM?

Prekursorske kemikalije koje se koriste za proizvodnju fentanila uglavnom potječu iz Kine, iako neke dolaze i iz Indije. Te se kemikalije obično šalju u Meksiko, gdje ih meksički narkokarteli pretvaraju u fentanil.

Prošlog mjeseca, delegacija američkih senatora predvođena liderom većine Senata Chuckom Schumerom sastala se s Xi-om u Kini i tražila akciju protiv kineskog snabdijevanja kemikalijama koje čine fentanil. Na tom putovanju, Schumer je primijetio: "Oni potiču krizu fentanila koja truje zajednice širom Sjedinjenih Država... Svi mi poznajemo obitelji koje su izgubile mlade muškarce i žene zbog fentanila."

KINA PORIČE UMJEŠANOST U OVU KRIZU

Kineski državni mediji tvrde da je konzumacija fentanila unutarnji problem SAD-a. Pod pritiskom Trumpove administracije, kineska vlada je 2019. godine označila fentanil kao kontroliranu tvar, ali to nije zaustavilo prekursorske kemikalije koje se koriste za proizvodnju fentanila da i dalje stižu iz Kine u Meksiko.

Phil Mattingly iz CNN-a izvještava da je vjerovatna posljedica sastanka Bidena i Xi-a u srijedu dogovor Kine da "stane u kraj izvozu izvornih hemikalija koje se koriste za proizvodnju fentanila." Ako Kina doista može kontrolisati protok prekursorskih kemikalija za fentanil, to bi moglo pomoći u sprječavanju smrti desetina tisuća Amerikanaca koji svake godine umiru od predoziranja.

KAKO DJELUJE FENTANIL?

Farmaceutski fentanil je vrlo snažan analgetik koji se legitimno koristi u kirurgiji. Prema CDC-u, lijek je 50 puta jači od heroina. Iznimno mala doza od samo dva miligrama tog lijeka "može biti smrtonosna ovisno o veličini osobe, toleranciji i prethodnom korištenju", prema DEA-i.

Geltzer, bivši novinar CNN-a u New Americi, naslikao je zlokobnu sliku opsega problema, objašnjavajući da je "količina tableta i praha (fentanila) koju su prošle godine oduzeli američki pravosudni organi na našoj granici bila dovoljna da ubije svakog Amerikanca, potencijalno s nekoliko preostalih tableta".

Razgovarao sam i s novinarom Samom Quinonesom, koji je napisao dva odlična romana o američkim problemima s drogom. Quinones mi je rekao: "Fentanil čini gotovo nemogućim to da budeš ono što se naziva ‘‘funkcionalnim ovisnikom o drogama‘‘. Cijeli tvoj život posvećen je fentanilu."

Quinones je također rekao da prema njegovim istraživanjima čak i korisnici fentanila koji su razvili toleranciju na lijek obično prežive samo oko dvije godine nakon što se navuku, s obzirom na snagu lijeka.

ZAŠTO SE FENTANIL TAKO BRZO RAŠIRIO U AMERICI?

Za trgovce drogom, fentanil je posebno privlačan u usporedbi s drogama poput heroina, koje zahtijevaju uzgoj maka za proizvodnju opijuma, koji se zatim rafinira u heroin. S fentanilom vam nije potrebno ništa uzgajati; sve se može napraviti u improviziranom laboratoriju.

Rast fentanila potječe iz krize opioida u Sjedinjenim Američkim Državama. Korisnici opioida ponekad su se okretali heroinu, a neki su na kraju prešli na fentanil, što je prvi ozbiljan problem u SAD-u prije desetak godina, prema CDC-u.

Novi trend pojačao je problem, a to je dodavanje ksilazina, sredstva za smirenje konja poznatog kao ‘‘trank‘‘, u opskrbu fentanilom. Trank može uzrokovati teške rane kod korisnika koje mogu zahtijevati amputaciju ekstremiteta. DEA tvrdi da je oko četvrtine praha fentanila koje je zaplijenjeno u SAD-u 2022. godine sadržavalo trank.

FENTANIL SE ČESTO KORISTI ZA ‘‘REZANJE‘‘ DRUGIH DROGA

Iako je smanjenje potražnje za drogama u Sjedinjenim Američkim Državama također ključno za rješavanje ovog problema, valja napomenuti da ovo nije samo američki problem potražnje; to je i pitanje opskrbe. Meksički karteli često će miješati fentanil "s kokainom, heroinom i metamfetaminom, sve kako bi potakli Amerikance da uzimaju fentanil ne znajući i da se na njega navuku", prema administratoru DEA-e Anne Milgram.

Kako mi je Geltzer primijetio, "Godinama je nasljedno znanje o prodaji droge bilo da trgovci drogom žele svoje klijente ovisne, ali ne i mrtve. (Ali sada) čini se da smatraju da ima dovoljno potencijalnih drugih kupaca da ako je 60% fentanila na tržištu potencijalno smrtonosno, neka bude tako. Ako izgube neke korisnike, prodat će drugima."