trojka u beznađu

Pitanja o suverenitetu i dobrosusjedskim odnosima: Gdje je država kad je najpotrebnija?

elmedin Konakovic 2 050324 660x413 2x

U posljednjih nekoliko dana svjedočimo situacijama koje su unijele dodatne tenzije u ionako kompleksnu političku i društvenu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Naime, u našu zemlju ulaze pojedinci i paradiraju u vojnim uniformama susjedne Srbije, dok drugi bježe pred SIPA-om i pronalaze utočište u susjednoj Hrvatskoj, gdje je zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što su pripadnici policijskih agencija stigli pred njegovu kuću u Posušju.

Postavlja se pitanje: Kako je moguće da se ovakve stvari događaju, u, kako se često naziva, uređenoj državi?

Ovaj niz događaja otvara brojna pitanja o funkcionalnosti naših institucija, ali i o suverenitetu naše države.

Kako je moguće da u zemlji koja teži ka evropskim integracijama, strani vojnici bez problema ulaze i paradiraju u uniformama? Gdje su nadležne institucije u tom trenutku?

S druge strane, bijeg osumnjičenih pred SIPA-om u susjednu Hrvatsku dodatno komplicira situaciju i zabrinutost i sposobnost aktuelne Vlasti, prije svega TROJKE da može odgovoriti na ove kompleksne izazove.

Dobrosusjedski odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su ključni za stabilnost cijelog regiona, ali ovakvi incidenti bacaju sumnju na njihovu čvrstoću i iskrenost.

Institucije Bosne i Hercegovine, uključujući ministre i druge visoke dužnosnike, moraju preuzeti odgovornost za ovakve situacije.

Građani s pravom očekuju da će njihova država štititi njihov suverenitet i osigurati da se zakoni poštuju na cijelom teritoriju. Neophodno je hitno reagovati i uspostaviti mehanizme koji će spriječiti ponavljanje ovakvih incidenata.

Dobrosusjedski odnosi su temelj za stabilnost i prosperitet Balkana. Međutim, oni se ne mogu graditi na osnovu nepoštovanja suvereniteta i pravnog poretka. Potrebno je više truda i iskrene saradnje kako bi se osigurala sigurnost i povjerenje među građanima svih država u regionu.

I još jednom: "Bravo za institucije Bosne i Hercegovine i ministre koji prepoznaju ove probleme i rade na njihovom rješavanju", ironično naravno kazano.