Unutarstranačke borbe i neočekivani obrati u političkoj areni Sarajeva

Političke intrige uoči izbora načelnika općina u Sarajevu: Sukobi, nesuglasice i trzavice unutar političkih stranaka

Sarajevo
Foto © Grad Sarajevo

Napetost unutar političkih stranaka u Sarajevu kulminira kako se bliži rok za potvrdu kandidata za načelnike općina. Centralna izborna komisija (CIK) zahtijeva jasne nominacije do početka jula, što dovodi do zanimljivih obrata i neizvjesnosti u političkom pejzažu glavnog grada.

Posebno intrigantan je sukob unutar Trojke, sastavljene od SDP-a, NS-a i NiP-a, koji nije uspio postići konsenzus za kandidata u Općini Centar. Ova neusklađenost otvara prostor za kandidata opozicije, čiji je izbor, kako se čini, kandidat iz redova DF-a.

U Našoj stranci, unatoč internim nesuglasicama, odlučili su podržati Srđana Mandića, trenutnog načelnika Općine Centar, čije je liderstvo dovelo do trzavica unutar koalicije. Dok SDP i NS podržavaju Mandića, NiP će vjerojatno istaknuti svog kandidata ili odbiti podržati Mandića bez vlastite nominacije.

U drugoj važnoj sarajevskoj općini, Novom Sarajevu, SDP će umjesto dosadašnjeg kandidata kandidirati aktualnu gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, uz podršku NS-a i NiP-a. U drugim općinama, Trojka će imati zajedničke kandidate, osim u Starom Gradu gdje će se suprotstaviti kandidatu SDA.

U Starom Gradu ide Irfan Čengić, a za sada je poznato da će mu se suprotstaviti Dženan Selimbegović iz SDA.

Slično tome, u Centru bi se mogao kandidirati DF-ov Dennis Gratz, s podrškom SBiH-a i SDA-a, dok bi u Novom Sarajevu opozicija mogla istaknuti Muamera Bandića. U Novom Gradu, unatoč protivljenju lokalne organizacije SDA, Semir Efendić bi mogao biti kandidat opozicije.

Ostale općine također imaju svoje intrigantne kandidate. Na Ilidži, aktualni načelnik Nermin Muzur iz NiP-a već je nominiran, dok će u Vogošći SDP predstaviti Fuada Abaspahića, a SDA Migdada Hasanovića. U Ilijašu će se ponovno sučeliti NiP-ov Amar Dovadžija i SDA-ov Akif Fazlić.

Umjesto Hamdije Ejubovića, dugogodišnjeg načelnika iz SDA u Hadžićima , ta stranka će ovaj put stati iza kandidature Eldara Čomora, aktuelnog zastupnika u Parlamentu FBiH. Također, u toj općini u opticaju je i kandidatura Enesa Kazića iz NiP-a.

Najvažniji izazov za političke stranke bit će prevladavanje unutarnjih podjela i usklađivanje strategija kako bi osigurali podršku birača uoči nadolazećih izbora. S obzirom na složenu političku dinamiku i rivalstva, ishod izbora za načelnike općina u Sarajevu bit će ključan za budućnost političkog pejzaža glavnog grada.