Politička Melodrama u Velikoj Kladuši

Politički haos: Izbor kandidata opozicije za načelnika Velike Kladuše

Velika kladusa

Drama u Velikoj Kladuši oko izbora opozicijskog kandidata za načelnika još uvijek traje, bacajući svjetlo na političke intrige i nesuglasice unutar lokalne političke scene.

Iako se osam stranaka složilo u zajedničkoj želji da se Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, makne s mjesta načelnika, unutarnji sporovi i sukobi su ih spriječili da postignu konsenzus.

Unatoč matematičkoj većini koju imaju u Općinskom vijeću, opozicijske stranke nisu uspjele izglasati nepovjerenje Abdiću, što je dovelo do dugotrajne borbe za vlast koja traje već više od dvije godine. I dok se opozicija suočava s rastućim rasulom, Abdić čvrsto drži svoju poziciju načelnika, čime dodatno komplicira političku situaciju u gradu.

Unatoč naporima visokog predstavnika Christiana Schmidta da intervenira promjenom odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, situacija ostaje nejasna. Abdić je osuđen na sudu u Rijeci, Hrvatska, ali nije jasno da li to spada pod kategoriju "međunarodni sud". Pismo upućeno OHR-u s molbom za pojašnjenje nije donijelo odgovor, ostavljajući opoziciju u neizvjesnosti.

Kako se bliži rok za predaju lista za načelnike, opozicija se suočava s izazovom izbora zajedničkog kandidata. Odluka da se dopusti predsjednicima stranaka da se kandidiraju za tu poziciju otvorila je vrata stranačkim igricama i ambicijama. I dok je SDA najjača opozicijska stranka s pet vijećnika u Vijeću, ostale stranke se bore za svoj uticaj.

Neki su čak predložili da se kandidati ocjenjuju po sistemu Eurosonga, s idejom da onaj koji osvoji najviše glasova postane zajednički kandidat. Međutim, ni ta ideja nije riješila sukobe unutar opozicije. Sa Laburističkom strankom Fikreta Abdića koja ima čak 12 vijećnika, politička podijeljenost u Vijeću postaje sve izraženija.

Iako se čini da bi jedan-na-jedan utrka mogla biti neizvjesna, šanse opozicije da pobijedi Abdića su minimalne čak i ako bi se izabrala dva kandidata. S obzirom na Abdićevu vlastitu starost i mogućnost da istakne svoje dijete kao kandidata, situacija postaje još složenija.

Najveća odgovornost je na Asmiru Ćufuroviću, predsjedniku SDA, Sutku Koštiću, čelniku NES-a, Rifatu Doliću, lideru DNZ-a, Jasminu Hušiću, čelniku NiP-a, Aladinu Ćerimoviću, prvom SDP-ovcu, Amiru Puriću, predvodniku Naše stranke, Eveldinu Hadžaliću, prvom čovjeku DF-a i Amiru Ćufuroviću, koji predstavlja Nezavisnu listu, pritisak za pronalaskom zajedničkog kandidata raste.

Iako su rokovi za predaju lista za načelnike sve bliži, politička situacija u Velikoj Kladuši ostaje neizvjesna, ostavljajući prostor za daljnje manipulacije i političke igre.