Stigla druga grupa bh. državljana

Porodice dočekale svoje najmilije

Gaza drzavljani bih iz gaze u sarajevo 5 872x610 BI

Državljani Bosne i Hercegovine koji su evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali su na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ih dočekali članovi porodica.

U Sarajevo je stigla i druga grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih palestinskih srodnika nakon što su iz Gaze evakuirani u Egipat.

Na Međunarodni aerodrom stiglo je njih jedanaest, dok su četiri osobe ostale su u Kairu.

“Svi će biti smješteni u Salakovcu kod Mostara. Obezbjeđeno im je sve. Vidjeli ste da ima dosta djece, pripremili smo ljude koji će pratiti djecu”, kazao je ranije Hurtić.

Dodao je da je najzahtjevniji dio posla bio sam dolazak ljudi te da će sada sve biti lakše.

Podsjetimo, evakuacija bh. državljana iz Gaze i njihovih srodnika omogućena je uz posredstvo Katara, a njihov dolazak ranije je odobrilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Bh. državljani i njihovi palestinski srodnici kažu da su u Gazi ostavili razrušene domove, ali da zahvalni dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

“Nema tamo nijedno sigurno mjesto. Srušena mi je kuća, a bolnica mog kolege koji je ovdje završio medicinu bombardovana je i on je poginuo. Oni ne biraju, ni djecu, ni žene ni doktore”, rekao je Jamal Mosleh.

“Živim u gradu Bejt Lahija između granice s Izraelom, to nije daleko, oko 700 metara. Odatle smo došli i nakon pet dana, bilo nam je teško, stjerali su nas prema jugu Gaze. Moja porodica je hvala Bogu bila sa mnom u školama. Moja supruga će doći, moje kćerke i unučad, sve je uredu hvala Bogu”, rekao je ranije Semir Al-Barawi.