
Nekada se u svakoj kući morala nalaziti kutija šećera u kockama, ili kutija rahatluka.
Dan je započinjao jednim ili drugim, uz čašu vode, a što je služilo bržem razbuđivanju i obnavljanju „palog” šećera u organizmu tokom spavanja. Ko je imao vremena za jutarnju kafu, kocka šećera ili komad rahatluka obavezno su bili na tacnici pored šoljice.
Isto je bilo i kad bi vam neko dolazio „na kafu”, ali i kad biste kafu poručili u kafani.. Vremena su se promijenila i ovo danas može zvučati kao retro ritual.
Riječ rahatluk, ili rahat-lokum dolazi od turskih izraza rahat i lokum; rahat znači zadovoljstvo, uživanje, bezbrižnost, mir… Ali, turska sintagma rahat lokum zapravo potiče od arapsko/persijskog "rahat al halkum", što znači „zadovoljstvo za grlo”, ili, u slobodnijem prevodu – „slatki zalogaj”.
Iako se često navodi da rahatluk potiče iz XV vijeka, a da su neke slične verzije ovog slatkiša i mnogo starije (što je sasvim moguće), istorija nastanka rahatluka kakvog mi znamo nedvosmisleno se vezuje za godinu 1777. i za Istanbul. Tada je, naime, sasvim izvejsni Bećir-efendija otvorio svoju poslastičarnicu u Istanbulu (u kvartu Bahčekapi) u koji se preselio iz rodnog grada Kastamonu. Kao glavna poslastica u ponudi je bila njegova slatka izmišljotina – rahat-lokum.
Ubrzo je Bećir-efendija postao hadžija, pa je porodična firma dobila naziv Hadži-Bećir (Haci Bekir), koja i danas postoji.
Rahatluk su iz Turske prenijeli Jevreji Sefardi,i rasijali ga prvo po okolnim zemljama, a kasnije po cijeloj Evropi.
O rahatluku
Osnovni sastav rahatluka je sasvim jednostavan – pravi se od skrobnog brašna, pirinčanog ili kukuruznog, šećera, i vode. Za dobijanje posebnih ukusa dodaju se razni sokovi (najčešće sok od limuna), ili sirupi (najčešće sirup od latica ruža), zatim nasjeckani orasi, bademi, liešnici, pistaći, narendana čokolada, nastrugani cimet, nastrugani muskatni oraščić, kokosovo brašno, sušeni listići name, komadići kore pomorandže, a takođe i raznovrsno kandirano voće.
Bijeli rahatluk
Sastojci:
750 g šećera
1 i ½ l vode
150 g gustina
sok od pola limuna Priprema:
Sve sjediniti u šerpi, i pustiti da provri. Smanjiti vatru, i kuhati 15-20 minuta. Dobijenu smjesu izručiti u odgovarajući pleh, i ostaviti da se ohladi i stegne. Ohlađeni rahatluk isjeći na komade željene veličine, i uvaljati u šećer u prahu.
Roze rahatluk
Sastojci:
5 kašika finog bijelog kukuruznog brašna
½ šolje hladne vode
½ šolje vruće vode
2 šolje šećera
2 kašike sirupa od ružinih latica
Priprema:
Rastvoriti brašno u hladnoj vodi. U toploj vodi sjediniti šećer i ružin sirup, i kuhati na umjerenoj vatri, postepeno dodajući rastvoreno brašno, neprestano miješajući. Kad smjesa provri, smanjiti vatru i kuhati oko 15 minuta, takođe sve vrijeme miješajući. Dobijenu smjesu izručiti u odgovarajući pleh, i ostaviti da se ohladi i očvrsne. Ohlađeni rhahatluk isjeći na komade željene veličine, i uvaljati u šećer u prahu.