Fordovog Mustanga GTD

Preko 7.500 Amerikanaca prijavilo se za kupovinu ovog Mustanga

Mustang

Preko 7.500.000 Amerikanaca se prijavilo za kupovinu Fordovog Mustanga GTD.

TopGear piše da su prijave za kupovinu ovog automobila vrijednog preko 325.000 dolara zatvorene.

To je doslovno trkaći automobil IMSA GTD klase, koji odgovara FIA GT3 specifikaciji. A ovaj Mustang je zaista trkački automobil, koji je takođe legalan na putu.

Preko 800 KS, osam brzina, karbonski...

Opremljen adaptivnom trkačkom šasijom i elementima aktivne aerodinamike, ovaj automobil pokreće motor koji sada isporučuje preko 800 KS. Suprotno najavama, 5.2 V8 nije centralno montiran, već ostavljen ispred vozača. Najjači Mustang u istoriji dobija i titanijumski izduvni sistem, a crvena zona je tek na 7500 obrtaja u minuti.

Raspodjela mase je idealna, 50:50, sa mjenjačem postavljenim pozadi. U pitanju je osmostepeni menjač sa dva kvačila. Spomenimo izdašnu upotrebu karbona, sve u cilju optimizacije težine vozila. Cilj je jasan, a to je završiti krug na Nürburgringu sa vremenom znatno manjim od 7 minuta.

TopGear piše da mu je Ford rekao da će se GTD proizvoditi u ograničenom broju, ne zna se tačno koji, ali se procjenjuje da će varirati između hiljadu i dvije hiljade automobila. Ako Ford ne želi razočarati potencijalne kupce, morat će povećati taj broj. Pogotovo jer prodaja u Evropi još nije ni počela.

Evropljani će morati da sačekaju

“Preko 20 posto prometa na Mustang GTD web stranici dolazi iz zajednice motosporta,” rekao je Ford.

"A među pojedinačnim kandidatima, svaki četvrti je vlasnik Mustanga, dok svaki peti kaže da posjeduje konkurentsko vozilo na sličnom nivou performansi."

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Čini se da će uspješni američki kandidati dobiti modele za 2025. i 2026., dok će evropski kupci vjerovatno morati dugo čekati na svoj GTD.

To neće spriječiti Ford da ga predstavi Evropljanima. U stvari, već je potvrđeno da će to učiniti na Nürburgringu krajem 2024.