
Za današnji iftar vam predlažemo da svoje ukućane obradujete ovim ukusnim i jednostavnim receptom...
Jedno od onih jela koje će uvijek mirisati na "naninu kuhinju" su ćufte.
Za današnji iftar vam predlažemo da svoje ukućane obradujete ovim ukusnim i jednostavnim receptom za ćuftete koje će svi voljeti.
Sastojci:
1/2 kg mljevenog mesa
1 jaje
1 glavica luka sitno narezanog
1 čehno bijelog luka sitno nasjeckano
2 kašike prezle
1 kašika ulja
so, biber, malo slatke paprike
Sos:
Kašika mljevene paprike
3 čaše vode
Malo ulja
3 kašike brašna
so
kašika šećera
peršun
Priprema
Izmiješati sastojke za ćufte i ostaviti smjesu, prekrivenu prozirnom folijom, najmanje pola sata u frižideru, a zatim oblikovati loptice željene veličine. Kad pravite loptice, najbolje je da vam ruke budu mokre - tako se smjesa neće lijepiti za dlanove.
Za sos je potrebno prvo napraviti zapršku - prepržiti brašno na ulju (pripazite da ne zagori) i polako dodavati vodu. Zatim dodati alevu papriku i šećer i pustiti da provri. Kad provri, dodati ćuftete - jednu po jednu, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati tako 40-ak minuta. Deset minuta prije kraja, dodati peršun.