Tehnologija

Problemi s Windows licencom nakon nadogradnje BIOS-a ili hardvera

Windows 11
Foto © Shutterstock

Microsoft se suočava s izazovima u vezi s platformom za licenciranje Windows operativnih sistema već nekoliko sedmica.

Korisnici koji su koristili besplatne nadogradnje licence prijavljuju poteškoće nakon izmjena hardvera ili ažuriranja BIOS-a. Ovi problemi mogu se javiti tokom zamjene hardverskih komponenti ili ažuriranja sistemskog BIOS-a.

Nakon što je Microsoft obustavio besplatne licence za nadogradnju s prethodnih verzija na Windows 10 i 11, korisnici se sada suočavaju s teškoćama prilikom aktivacije sistema. Opcija za besplatnu nadogradnju sa Windows 7 ili 8 ukinuta je krajem septembra, a to je dio Microsoftove strategije postepenog ukidanja podrške za starije operativne sisteme u korist novijih i sigurnijih verzija. Važno je napomenuti da ukidanje besplatne putanje nadogradnje ne utiče na korisnike koji prelaze s Windows 10 na Windows 11, pod uslovom da su ispunjeni zahtjevi za kompatibilnost.

Naročito su se pojavili problemi za one korisnike koji su koristili ključeve proizvoda iz Windows 7 ili 8 za aktivaciju svojih sistema Windows 10 ili 11. Ovi problemi često nastaju nakon izmjena hardvera ili ažuriranja firmware BIOS-a, što rezultira deaktivacijom sistema i nevažećim ključem proizvoda.

Problemi su privukli pažnju kroz različita korisnička svjedočenja, pri čemu su neki korisnici morali nabaviti novi ključ proizvoda za Windows 11 nakon zamjene matične ploče. Druga iskustva ukazuju na to da ažuriranja BIOS-a također mogu izazvati deaktivaciju.

Microsoft je svjestan ovih izazova i trenutno provodi istragu. Kompanija savjetuje korisnicima koji se susreću s ovim problemima da potraže pomoć od tima za korisničku podršku. Važno je napomenuti da sami hardware update-i nisu u suprotnosti s ugovorom o licenciranju Windows softvera.

Ovaj tehnički pregled bavi se problemima aktivacije s kojima se korisnici mogu suočiti nakon nadogradnje s Windows 7 ili 8 na Windows 10 i 11, posebno nakon izmjena hardvera ili firmware-a. Microsoft priznaje problem i preporučuje pogođenim korisnicima da kontaktiraju korisničku podršku kako bi pronašli rješenje.

etto.ba/it mixer