Grujičić osigurao mandat?

Probosanske stranke bez zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice!?

Srebrenica
Foto © etto.ba

U prethodnom periodu političke opcije u Srebrenici vodile su pregovore oko mogućeg zajedničkog kandidata za načelnika.

Cilj pregovora od samog početka je bio da probosanske stranke nastupe sa jednim kandidatom na predstojećim lokalnim izborima.

U toku pregovora u javnosti su se pojavila imena trojice kandidata. Hamdija Fejzić kao kandidat kojeg podržava SDA, Faruk Đozić kao prijedlog Stranke za Bosnu i Hercegovinu. I Muhamed Avdić kao nestranački kandidat kojeg podržavaju NiP, SDP i Naprijed.

Dok DF zvanično nije zauzeo stav, niti izašao u javnost sa nekim imenom.

Pregovori su trajali šest mjeseci, dogovoreni su kriterijima, nakon čega su trebala doći imena i glasanje.

No, međutim do toga iz niza razloga nije došlo.

Da bi jučer, u saopštenju koje je uputio javnosti, Hamdija Fejzić, bivši zamjenik načelnika Općine Srebrenica, naglasio da je došlo do nemogućnosti postizanja dogovora oko zajedničkog kandidata za načelnika općine na predstojećim lokalnim izborima, zbog, kako je naveo, "sitnih, ličnih i uskostranačkih interesa".

Kao odgovor na tu situaciju, Fejzić je donio odluku da će nastupiti kao nezavisni kandidat za načelnika općine Srebrenica. Ova odluka proizilazi iz njegove političke odgovornosti i iskustva, nakon konsultacija i razgovora sa mnogim građanima Srebrenice, kao i predstavnicima udruženja i organizacija.

Svoje razočaranje razvojem situacije je iskazao i povjerenik SDP Srebrenica, Ahmo Mehmedović.

  • Razočaran sam da je neko istupio bez zajedničkog i političkog dogovora kao kandidat za načelnika, obzirom znajući da je Hamdija bio potencijalni kandidat SDA Srebrenica. Zaista svi težimo da dođemo do zajedničkog rješenja na osnovu činjenica o prethodnim rezultatima i stanju na terenu, rekao je on.

Mehmedović pojašnjava i da ovakve odluke dodatno udaljavaju od konačnog rješenja.

  • Pozivam političke stranke i kandidate na razum i zajednički dogovor za Srebrenicu, poručio je on.

Dok Alija Tabaković predsjednik OO SDA Srebrenica, navodi da je poznato SDA Srebrenica koja sada uglavnom imala preko 75 % podrške birača u Srebrenici.

  • I da je podršku gospodinu Hamdiji Fejziću za kandidaturu kao zajedničkog kandidata. Odluka je donesena 09.03.2024. godine i to smo javno saopćili. Kako će gospodin Fejzić biti kandidovan je bila stvar procedura, navodi on Tabaković još pojašnjava da je u toku prethodna dva mjeseca pokušano da se postigne dogovor.

  • Izabrali smo gospodina Ćamila Durakovića da vodi ove pregovore kao nestranačka osoba, ali i kao autoritet u svojstvu potpredsjednika bh. entiteta RS.Nažalost neke političke partije koje nisu parlamentarne u Srebrenici ili su tek u osnivanju nisu dali podršku gospodinu Fejziću pod izgovorom jer ga je SDA podržala.U nekoliko navrata samo nudili razne općine i ustupke u pregovorima, nažalost nismo naišli na razumijevanje, rekao je on.

Tabaković je pojasnio i razlog zbog kojeg je Fejzić, donio odluku da nastupi kao nezavisni kandidat.

  • Obzirom da su izbori raspisani i da se krenulo u aktivnosti prikupljanja potpisa, gospodin Fejzić je zvanično donio odluku da nastupi kao nestranački kandidat i zatražio podršku svih probosanski stranka koje imaju općinske organizacije u Srebrenici ili su u fazi osnivanja.

Srebrenica je sredina sa posebnim osjećajem i mora se voditi računa da unutar bošnjačkih partija mora svako biti zadovoljen. Ne smije biti pobjednika ni poraženih, ali svako kora da zna svoj domet i mjeru, ističe predsjednik SDA Srebrenica.

On obrazlaže i neke od razloga zbog kojih nije došlo do dogovora unutar probosanskih stranka.

  • Bolesne i prekomjerne ambicije pojedinaca unutar nekih partija su prošle izbore odvele te pojedince i partije da su bile dio srpske reprezentacije. Upozoravali smo na takve anomalije. Nažalost nismo ozbiljno shvaćeni i na kraju se ispostavilo da smo bili upravu.

Kao ozbiljna partija i dalje stojimo na raspolaganju i pozivamo na jedinstvo, što nam i jeste obaveza. Postoje ljudi u Sarajevu s kojima vodimo razgovore. Duboko sam ubijeđen