"VRIJEME JE NA STRANI RUSIJE"

Procurilo Orbanovo tajno pismo Briselu, Evropa u šoku

Viktor orban 872x610epa

Politiko je dobio uvid u tajno pismo koje je Viktor Orban poslao predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu nakon njegove posjete Moskvi.

Dmitrij Peskov je van igre, Orban je u igri, piše Politiko, šokiran onim što nazivaju “maksimalističkim pozicijama” po kojima bi, kažu, Orban mogao komotno da ide na audiciju za portparola Kremlja.

U pismu se navodi da “vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga”. Dalje, podijeljeno je na devet tačaka, a nigdje se ne pominje činjenica da je Putin taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Štaviše, kako Orban navodi u pismu Šarlu Mišelu, “ruska strana procjenjuje da Kijev gubi oko 40 do 50.000 vojnika mjesečno“. Orban i ne pominje ruske gubitke.

On takođe dodaje da je Moskva “spremna da razmotri svaki prijedlog o prekidu vatre koji ne služi premještanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga”.

Navodi i da je Putinu rekao da mnogi u Evropi tvrde da im je u interesu da se vrate u period ekonomskog rasta i trajnog mira.

Međutim, šansa za mir je smanjena činjenicom da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir, piše Orban.

Podsjećanja radi, EU i njeni lideri prekinuli su komunikaciju sa Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon invazije.

U srijedu će ambasadori EU u Briselu razgovarati o Orbanovim putovanjima.

– Ako mađarski izvještaj prođe u istom tonu kao i ovo pismo, biće to prijatan sastanak. Nijedan pasus ovog pisma ne odražava se na ono što je Evropska unija radila u posljednje 2,5 godine – sarkastično je prokomentarisao jedan diplomata za Politiko.

Dalje, Orban je u tački osam napisao da vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori i dalje mogući i dodao da ćemo “u naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na liniji fronta nego ikada ranije“.

“Amerika je ometena, Evropa da preuzme vodstvo”

Zatim je zaključio da bi Evropa trebalo da preuzme vodstvo u pokušajima da donese mir Ukrajini, s obzirom na to da su SAD sve više ometene kako se približavaju predsjednički izbori u novembru.

– Političko vodstvo Sjedinjenih Država je ograničeno zbog tekuće izborne kampanje. Stoga, ne možemo očekivati takav prijedlog SAD u narednim mjesecima. Trebalo bi razmotriti — u duhu evropske strateške autonomije — pokretanje evropske inicijative – napisao je Orban.

Pismo je zaključio riječima: “Nastaviću razgovore u cilju stvaranja mogućnosti za mir već sljedeće nedjelje”.